Οι νέοι κανονισμοί στο ποδόσφαιρο.

399

Τελικά μετά από καθυστέρηση αρκετών ημερών ξεκίνησε και το Ελληνικό πρωτάθλημα,με τα χίλια δυο προβλήματα,όταν σε όλη την Ευρώπη παίζεται ποδόσφαιρο εδώ και αρκετό καιρό.

Την παράσταση όμως στο Ελληνικό πρωτάθλημα πολλές φορές την κλέβουν οι κύριοι που σφυρίζουν ή κρατούν τα σημαιάκια παραμερίζοντας τους βασικούς πρωταγωνιστές τους ποδοσφαιριστές.

Η IFAB (International Football Association Board) έχει προχωρήσει σε μια σειρά από αλλαγές στους κανονισμούς που καλό θα είναι να τις μάθει ο περισσότερος κόσμος ώστε να μη διαμαρτύρεται άσκοπα και άδικα.

Το Sport24.gr καταγράφει ορισμένες βασικές αλλαγές που έχουν προκύψει  και όλοι έχουμε  την ελπίδα βέβαια οι διαιτητές να έχουν κατανοήσει πλήρως τους νέους κανονισμούς και τα (δεδομένα) λάθη τους να γίνονται ισομερώς για όλους.

ΠΕΝΑΛΤΙ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ: ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Καταργείται η κόκκινη κάρτα στη λεγόμενη «τριπλή τιμωρία». Με λίγα λόγια, αν κάποιος παίκτης σταματήσει αντικανονικά αντίπαλο σε φάση που είναι προφανής ευκαιρία για να επιτευχθεί γκολ, θα αποβάλλεται μόνο αν το χτύπημα είναι εκ προθέσεως ή βίαιο.

Αν είναι ακούσιο, αν ο παίκτης έκανε φάουλ στην προσπάθειά του να αμυνθεί, τότε θα βλέπει μόνο κίτρινη κάρτα. Δηλαδή σε περίπτωση πέναλτι από τον τελευταίο παίκτη, ο παίκτης δεν θα δέχεται κόκκινη κάρτα από τον ρέφερι, αν το μαρκάρισμα δεν είναι σκληρό.

Το παραπάνω δεν ισχύει αν η παράβαση είναι κράτημα, τράβηγμα ή σπρώξιμο ή ο παραβάτης παίκτης δεν προσπαθεί να παίξει τη μπάλα. Επίσης, αν δεν υπάρχει πιθανότητα για τον παίκτη που κάνει το μαρκάρισμα, να παίξει τη μπάλα ή η παράβαση είναι μια από αυτές που τιμωρούνται με κόκκινη κάρτα οπουδήποτε αυτή συμβεί στον αγωνιστικό χώρο (π.χ. σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι, βίαιη διαγωγή κλπ), όπου σε αυτές τις περιπτώσεις επιφέρει την κόκκινη κάρτα.

barca-loose olaballa athlitika nea eidiseis

ΑΠΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Επιπροσθέτως, δίνεται η δυνατότητα στον διαιτητή να αποβάλει παίκτη ή παίκτες πριν τη σέντρα του αγώνα, αν υπάρξουν συμπλοκές στα αποδυτήρια, στη φυσούνα ή στον αγωνιστικό χώρο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ρέφερι έχει την δικαιοδοσία να μην του επιτρέψει να πάρει μέρος στον αγώνα. Με την προϋπόθεση ότι ο παίκτης μπορεί ν’ αντικατασταθεί, αφού αποβάλλεται.

Το πλεονέκτημα δεν πρέπει να αφήνεται σε περιπτώσεις που υπάρχει σκληρό φάουλ ή βίαιο μαρκάρισμα, εκτός αν υπάρχει ξεκάθαρη ευκαιρία για γκολ. Ο διαιτητής πρέπει να αποβάλλει τον παίκτη όταν η μπάλα βγει εκτός παιχνιδιού, αλλά αν ο παίκτης παίζει την μπάλα ή μάχεται με έναν αντίπαλο, ο διαιτητής θα διακόψει το παιχνίδι, θα αποβάλλει τον παίκτη και θα δώσει συνέχεια με ένα έμμεσο λάκτισμα.

Πλέον, ένας παίκτης θα ελέγχεται πειθαρχικά ακόμα και σε μια αποτυχημένη προσπάθειά του να αποσοβήσει ένα γκολ με το χέρι.

Όταν ένας παίκτης αρνηθεί ένα γκολ ή μια ξεκάθαρη ευκαιρία για γκολ στην αντίπαλη ομάδα, χρησιμοποιώντας επίτηδες το χέρι του, θα παίρνει κόκκινη κάρτα σε οποιοδήποτε σημείο του αγωνιστικού χώρου και αν βρίσκεται.

ΤΕΡΜΑ ΤΟ «ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ» ΚΑΙ ΤΟ «ΑΠΟ ΠΙΣΩ»

Εξάλλου, σκληρό φάουλ που τιμωρείται ακόμα και με κόκκινη κάρτα θεωρείται το μαρκάρισμα που γίνεται είτε με το ένα πόδι είτε με τα δυο, ανεξαρτήτως αν ήταν μαρκάρισμα από πίσω ή όχι. Εν ολίγοις, δεν παίζει ρόλο στη βιαιότητα του μαρκαρίσματος και στον πειθαρχικό έλεγχο, αν έγινε από μπροστά, από πλάγια ή από πίσω ή αν έγινε με τα δύο πόδια.

Βίαιο μαρκάρισμα θεωρείται όταν ένας παίκτης χρησιμοποιεί ή προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερη δύναμη του επιτρεπτού για να μαρκάρει και δεν μετρά αν υπήρξε ή όχι επαφή.

Επιπροσθέτως, ένας παίκτης που δεν μάχεται για την μπάλα και χτυπάει επίτηδες έναν αντίπαλο ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο στο κεφάλι ή στο πρόσωπο με το χέρι, είναι ένοχος για βίαιο μαρκάρισμα που τιμωρείται για κόκκινη κάρτα, εκτός αν η δύναμη που χρησιμοποιήθηκε, είναι αμελητέα.

Saracchi olaballa athlitika nea eidiseis

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΟΦΣΑΪΝΤ

Η μεσαία γραμμή του γηπέδου είναι «ουδέτερη» πλέον για τις περιπτώσεις οφσάιντ και εξαιρείται. Ο παίκτης πρέπει να βρίσκεται υποχρεωτικά στο αντίπαλο μισό γήπεδο και να είναι εκτεθειμένος, ώστε να υποδεικνύεται οφσάιντ.

Συν τις άλλοις, η θέση οφσάιντ δεν είναι παράβαση, κρίνεται τη στιγμή που η μπάλα παίζεται, ενώ το ελεύθερο λάκτισμα του οφσάιντ πάντοτε χτυπιέται από το σημείο που θα υποδειχθεί η παράβαση (ακόμα και στο δικό του μισό γήπεδο).

Ένας αμυνόμενος που έχει βγει εκτός αγωνιστικού χώρου, θεωρείται «ενεργός» μόνο μέχρι το παιχνίδι να σταματήσει ή μέχρι η αμυνόμενη ομάδα διώξει τη μπάλα έξω από την περιοχή της.

Ένας επιτιθέμενος μπορεί να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου και να μείνει εκεί, οπότε δεν συμμετέχει ενεργά στην φάση. Αν ξαναμπεί στον αγωνιστικό χώρο και συμμετάσχει στην φάση προτού σφυρίξει ο διαιτητής ή μέχρι η αμυνόμενη ομάδα να διώξει τη μπάλα έξω από την περιοχή της, τότε είναι οφσάιντ.

Επίσης, αν επιτευχθεί ένα γκολ, ένας επιτιθέμενος παίκτης που βρίσκεται μέσα στο τέρμα, μπορεί να τιμωρηθεί για παράβαση οφσάιντ.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΕΝΑΛΤΙ, ΓΚΟΛ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

Πέναλτι μπορεί πλέον να καταλογίζεται αν ένας αναπληρωματικός ή αξιωματούχος αγώνα ή παίκτης που έχει αποβληθεί, επεμβαίνει στο παιχνίδι.

Αν υπάρξει προσποίηση πριν την εκτέλεση ενός πέναλτι, αυτή πάντοτε τιμωρείται με έμμεσο λάκτισμα για την αντίπαλη ομάδα και κίτρινη κάρτα στον παραβάτη.

Αν κάτι ή κάποιος (εκτός από παίκτη) αγγίξει τη μπάλα που πηγαίνει για γκολ, ο διαιτητής μπορεί να καταλογίσει το γκολ, αν η μπάλα καταλήξει στο τέρμα και το άγγιγμα δεν έχει επίδραση στους αμυντικούς (εκτός στο τέρμα των αντιπάλων).

Αν σημειωθεί γκολ, ενώ βρίσκεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο ένα έξτρα πρόσωπο και ο διαιτητής έχει επαναρχίσει το παιχνίδι, το γκολ μετρά και το παιχνίδι συνεχίζεται.

Ένας παίκτης που βρίσκεται τραυματίας στο έδαφος και το μαρκάρισμα που έχει δεχθεί, επιφέρει και τιμωρία κίτρινης ή κόκκινης κάρτας, μπορεί πλέον να λαμβάνει ιατρική φροντίδα, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να αποχωρήσει από το γήπεδο.

Στη διαδικασία των πέναλτι, όταν μια ομάδα έχει περισσότερους παίκτες, τότε τους μειώνει για να γίνει ίσος αριθμός με την άλλη ομάδα, ώστε να μην υπάρχει εσκεμμένα η φυγή ποδοσφαιριστών από το γήπεδο με δήθεν τραυματισμούς προκειμένου να μένουν οι καλύτεροι εκτελεστές και αν χρειαστεί, να χτυπήσουν ξανά πέναλτι.

Πηγή:Sport24.gr