ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Ξενέρωμα η αχαριστία?

1505

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Ξενέρωμα η αχαριστία? .Το βράδυ της 6ης Ιούνη του 2004, ήταν μαύρο για τους οπαδούς του ΠΑΣ Γιάννινα…..Ένα μεγάλο μέρος των οπαδών του, επέστρεφε από τον Πύργο. Η ομάδα τους, μόλις είχε χάσει σε αγώνα μπαράζ από τον Ηλυσιακό με 3-1, και είχε υποβιβασθεί στην Γ’Εθνική.

Προοπτικές δεν υπήρχαν, το μελλον προβλεπόταν πολύ δύσκολο.

Η ομάδα του ΠΑΣ, είχε κατέβει σ’αυτό το μπαράζ, με …προσωπικό ασφαλείας….

Υπηρεσιακή διοίκηση, υπηρεσιακός προπονητής, και σύνθεση που απαρτίζονταν από …εθελοντές….

Η κατηγορία είχε χαθεί, χρήματα δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα, οι παίκτες ήταν στον αέρα, το μόνο που υπήρχε σε αφθονία, ήταν τα …χρέη….

Αν μπορούσες να μπείς τότε σ’ ένα λεωφορείο, και έλεγες σε κάποιους οπαδούς ότι » ‘Αν σε μερικά χρόνια σας έλεγα, ότι η ομάδα θα παίζει συνεχόμενες σαιζόν στη Super League, χωρίς να κινδυνεύει, και μάλιστα θα κερδίσει εισιτήριο για τις Ευρωπαικές διοργανώσεις, πώς θ’ αντιμετωπίζατε τον πρόεδρο?» Πιθανές απαντήσεις:

A:Θα τον σηκώναμε στους ώμους!.

B:Θα του …φιλούσαμε το χέρι!

Γ: Δεν ξέρω, δεν απαντώ.

Αν τώρα τους έλεγες, ότι η ομάδα θα πετυχαίνει αυτά που σας περιγράφω, στο ρόστερ θα υπάρχουν διεθνείς παίκτες, είτε με την Εθνική Ελλάδος, είτε με άλλες χώρες, ότι θα υπάρχουν παίκτες που θ’ αποτελούν στόχο μεγάλων ομάδων, και θα πωληθούν ακριβά, είτε στην Ελλάδα, είτε στο Καμπιονάτο, και παρ’ όλ’αυτά ο κόσμος, θα …βρίζει τον πρόεδρο, οι πιθανές αντιδράσεις ποιές θα ήταν?

Α: Πας καλά ωρέ πάσλα?  B:Ούι ο τζες, πάει βάγερε ντιπ…….

Κι’ αν συνέχιζες και τους έλεγες ότι » Η ομάδα θα κάνει αυτά τα πράγματα, κι’ εσείς θα γράφετε στους τοίχους «ΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΦΥΓΕ «, μέχρι που θα σε πετούσαν έξω από το λεωφορείο…..

Τελικά όπως αποδείχθηκε, αυτή ήταν η πραγματικότητα…..

Βεβαίως, η παραπάνω υπόθεση, είναι …λειψή, και μάλιστα πολύ.

Η ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα, πέτυχε όλ’ αυτά που πέτυχε, κατόρθωσε να κερδίσει Ευρωπαικό εισιτήριο, αλλά Ευρώπη δεν έπαιξε ποτέ….. Γιατί ο συγκεκριμένος πρόεδρος, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη αδειοδότηση, εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων. Και ο κόσμος, δικαίως …ξενέρωσε….

Επί πολλά χρόνια, γενιές και γενιές οπαδών του ΠΑΣ ονειρεύονταν να πετύχουν, αυτό που κατά καιρούς πέτυχαν ο Αθηναικός, ο ΟΦΗ, ο Απόλλων Αθηνών, ο Ιωνικός, το Αιγάλεω, η Ξάνθη, και άλλες μικρομεσαίες ομάδες που είτε φυτοζωούν στα τοπικά πλέον, είτε …αγνοείται η ύπαρξή τους…

Και οι Γιαννιώτες, είδαν την ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα, να πραγματοποιεί πορεία εξόδου στην Ευρώπη, πανηγύρισαν την επιτυχία, και εντέλει τη στερήθηκαν λόγω αδειοδότησης.

Η διοίκηση του Γιώργου Χριστοβασίλη, στη συνείδηση του κόσμου, έχει πλέον απαξιωθεί. Και αυτή με τη σειρά της, όπως προηγούμενες διοικήσεις, είτε δικαίως, είτε αδίκως………..

Παρ’ όλ’ αυτά, για όσους θέλουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, η συγκεκριμένη διοίκηση, έχει καταφέρει να κάνει κάτι, που ο ΠΑΣ Γιάννινα, είχε να πετύχει δεκαετίες. Να διατηρήσει την ομάδα στην πρώτη κατηγορία. Για μια ομάδα, και για έναν κόσμο, που για πολλά χρόνια έχει ταξιδέψει, και έχει δεί τον ΠΑΣ Γιάννινα να παίζει σε κάθε λογής χωράφια, με κάθε λογής χωριά και «πολυκατοικίες», που η ύπαρξή τους σήμερα αγνοείται, δεν το λες και λίγο.

Η τελευταία φορά που ο ΠΑΣ Γιάννινα έιχε τόσες συνεχόμενες συμμετοχές στην πρώτη κατηγορία,(η Super League όπως τη λένε εδώ και μερικά χρόνια) ήταν στην εποχή των γνωστών Αργεντινών, και η τελευταία χρονιά που πέτυχε παραμονή στην πρώτη κατηγορία, ήταν το 1986, με πρόεδρο το Χρήστο Μήτση, και προπονητή τον αείμνηστο Γκέρντ Πρόκοπ.

Με αστέρια όπως ο διεθνής Χαφ Ανδρέας  Μπονόβας  (που το καλοκαίρι εκείνο είχε πωληθεί στον Ολυμπιακό) τον τεχνίτη επιθετικό Σάντρο Μανέφσκυ, τον έμπειρο αμυντικό Νίκο Πασιαλή, τους Νίκο Λάππα, το γερόλυκο Κώστα Βρεττό και τον Ηλία Μάιπα στο κέντρο, κατάφερε με όπλο την έδρα (αφού δεν κέρδισε κανένα εκτός έδρας παιχνίδι) να παραμείνει στην κατηγορία. Μάλιστα, αν ο Μανέφσκυ είχε λίγο παραπάνω βοήθεια στον επιθετικό τομέα (οι Παπαδημητρίου και Παρασκευόπουλος αντιμετώπιζαν προβλήματα τραυματισμών) θα μπορούσε να πάει ακόμα καλύτερα.

ola balla athlitika nea eidiseis pas giannina 85-86
Η ομαδα του ΠΑΣ Γιάννινα, τη σαιζόν 1985-86, που πέτυχε την παραμονή στην Α’Εθνική

Συμπερασματικά, μπορούμε να γράψουμε ότι σίγουρα, η διοίκηση Χριστοβασίλη «ξενέρωσε» τον κόσμο, με τη μη αδειοδότηση, εως τώρα, που μπορεί να στοίχισε στον ΠΑΣ Γιάννινα και δύο ευρωπαϊκά εισιτήρια, αλλά τα τελευταία χρόνια, η ομάδα συμμετέχει ανελειπώς στην Super League, παίζοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο και έχοντας στις τάξεις της ποιοτικούς διεθνείς ποδοσφαιριστές.