Ζουμ στο μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΣ και την ΑΕΛ

419

Ζουμ στο μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΣ και την ΑΕΛ.

Σε λιγότερο από τρία βράδια ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και ΑΕΛ θα αναμετρηθούν για το θεσμό του κυπέλλου, στους Ζωσιμάδες.

Η φετινή εικόνα των δύο ομάδων μας προδιαθέτει για δύο ματς με πολλές μονομαχίες αλλά και πολύ πάθος για την επικράτηση. Η ομάδα των Ιωαννίνων δεν δείχνει ιδιαίτερα αποτελεσματική τον τελευταίο καιρό με το αποτέλεσμα της ισοπαλίας να κυριαρχεί στα παιχνίδια της.

Από την άλλη πλευρά η ΑΕΛ πετυχαίνει να παίρνει αποτελέσματα στην έδρα της αλλά οι επισκέψεις της μακριά από τη Λάρισα δεν ήταν καθόλου αποδοτικές. Κλειδί λοιπόν για τις διπλές αναμετρήσεις θα είναι η προσπάθεια που οφείλει να κάνει ο ΠΑΣ στους Ζωσιμάδες έτσι ώστε πηγαίνοντας στο AEL FC ARENA να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.
Ας δούμε, όμως πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό και ποιες μπορούν να είναι οι κινήσεις του Πετράκη που θα φέρουν τον ΠΑΣ σε θέση οδηγού.

.Η ΑΕΛ ερχόμενη στα Γιάννενα θα έχει ως κύριο μέλημα της να διαφυλάξει τα νώτα της και έπειτα αν βρεθεί ευκαιρία – σε κάποια αντεπίθεση ενδεχομένως – να χτυπήσει τον ΠΑΣ. Προβλεπόμενο σχήμα είναι το 4-5-1 (4-2-3-1). Σε αυτό ενδέχεται η χρησιμοποίηση του Μασούρα στο δεξί άκρο της επίθεσης της ΑΕΛ. Ο λόγος που αναφέρω τον συγκεκριμένο παίχτη είναι πως θεωρώ θα είναι κλειδί για τον Πετράκη. Αυτό διότι αυτομάτως με τη χρήση αυτού του ποδοσφαιριστή ακυρώνεται κάθε επιθετικό παιχνίδι της Λάρισας από το δεξί της άκρο. Ο Μασούρας λοιπόν είναι ένας παίχτης ο οποίος ναι μεν διαθέτει φιλότιμο και πολλά τρεξίματα αλλά δυστυχώς για τον Φυντάνη είναι ακίνδυνος επιθετικά. Έτσι ο Πετράκης δεν έχει να φοβηθεί για ενδεχόμενες απειλές με αποτέλεσμα να μπορεί και ο Μπουκουβάλας να ανεβαίνει πιο ψηλά στο γήπεδο και να προσφέρει βοήθειες στους υπόλοιπους συμπαίκτες του.

.Ο Πετράκης κοιτώντας από την άλλη πλευρά του γηπέδου θα δει – το πιο πιθανό – το δίδυμο Wallace και Krizman. Αυτό σημαίνει πως ορθό είναι να ρίξει το βάρος της επίθεσης του από εκεί. Γιατί μπορεί Ρέντζας και Μασούρας να είναι ακίνδυνοι επιθετικά αλλά αμυντικά θα είναι δύσκολο να καμφθούν από τις ενδεχόμενες επιθέσεις του Μπουκουβάλα ο οποίος με ανάποδο πόδι κιόλας δύσκολα θα προσφέρει πολλά. Οι προαναφερθέντες ξένοι παίχτες της ΑΕΛ σίγουρα είναι πιο επιρρεπείς στο λάθος.

 
.Η επιθετική ελευθερία που μπορεί να δώσει στο δεξί του μπακ χαφ -(θεωρώ καλή την επιλογή του Μανθάτη για τον συγκεκριμένο αγώνα)- ο Πετράκης σε συνδυασμό με την χρησιμοποίηση του Vidal στο κέντρο δίπλα του, αλλά και την οδηγία στον Conde να ανοίγεται προς τα δεξιά επιτιθέμενος προς την εστία της ΑΕΛ, δίνουν αρκετές πιθανότητες για μια ευκαιρία με καλές προϋποθέσεις απέναντι στον Bozovic.

 
.Λόγω λοιπόν ότι ο ΠΑΣ θα επιτίθεται από το ένα άκρο το πιο πιθανό είναι να προκύψει ένα ακόμα κέρδος για τους ποδοσφαιριστές του Πετράκη. Λαγός και Fatjon θα κοιτάξουν να προσφέρουν βοήθεια στους συμπαίκτες τους στο αριστερό άκρο της Λάρισας. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αφήσουν χώρους και στον κεντρικό άξονα τους. Ο ΠΑΣ δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα να βρει λύσεις από αυτόν το τομέα αλλά ίσως τώρα να είναι μια χρυσή ευκαιρία για να το πράξει.

 

.Ωστόσο σίγουρα το πρόβλημα στο αμυντικό transition της Ηπειρώτικης ομάδας αποτελεί την ευκαιρία της Λάρισας. Ειδικά σε αυτό το ματς που όπως φαίνεται ο ΠΑΣ θα έχει τον πρώτο λόγο στην κατοχή της μπάλας. Γαρουφαλιάς και Λίλα επωμίζονται την ευθύνη για να κλείσουν σωστά τους χώρους, να συνεργαστούν σωστά με τους συμπαίκτες τους στον τομέα της αλληλοκάλυψης και τέλος να καταστρέψουν το παιχνίδι που θα προσπαθήσουν να κάνουν στην προκειμένη περίπτωση είτε ο Aganovic ( Milosavljevic) είτε ο Ναζλίδης από πλευράς Λάρισας.

 
.Αν ο Πετράκης τελικά επιλέξει την τριάδα στην άμυνα τότε δύσκολα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, σε καταστάσεις άμυνας, αφού ο Ναζλίδης έχει το ρόλο του ψευτό-εννιαριού και δεν θα βρίσκεται συχνά στο χώρο δράσης ενός κλασσικού επιθετικού. Επιπλέον θα τους παρέχεται και η απαιτούμενη ασφάλεια από τα αμυντικά χαφ μπροστά τους.

 
.Τέλος και κάτι που αφορά τον πνευματικό τομέα. Η μαχητικότητα των παιχτών του Φυντάνη είναι γνωστή καθ’ όλη την φετινή χρονιά και φάνηκε και στο τελευταίο ματς με την ΑΕΚ στη Λάρισα. Ο Πετράκης οφείλει να επιστήσει την προσοχή στους παίκτες του, να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στο στόχο τους και τα 90 λεπτά διότι αλλιώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες καθώς έχουμε δει την ΑΕΛ να σκοράρει πολλές φορές στα τελευταία λεπτά.

 
Αναμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία το ματς της Πέμπτης και περιμένουμε να δούμε πως Πετράκης και Φυντάνης θα τοποθετήσουν τις ομάδες τους στον αγωνιστικό χώρο των Ζωσιμάδων.
Επιμέλεια άρθρου: Γιάννης Κουνιατσιώτης.