60εκ όφελος αν αλλάξουν οι λάμπες

125

60εκ όφελος αν αλλάξουν οι λάμπες. Ορισμένες φορές τα προβλήματα στον φωτισμό των δρόμων μας είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού. Ανεξάρτητα όμως με την ποιότητα του φωτισμού, υπάρχει και ένα κοινό, λιγότερο ορατό πρόβλημα: ο τελικός λογαριασμός.

Σύμφωνα με έρευνες του ΕΜΠ, o φωτισμός στους δρόμους και στις πλατείες μας πληρώνεται «χρυσός», καθώς οι παλαιάς τεχνολογίας λάμπες έχουν πολύ χαμηλή απόδοση και διπλάσια κατανάλωση ενέργειας.

Τα δε έργα φωτισμού δεν κατασκευάζονται με μια στρατηγική ή έναν ενιαίο τρόπο, δημιουργώντας ένα συχνά προβληματικό «φωτο-μωσαϊκό».

Ολα αυτά τη στιγμή που μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Βερολίνο, το Παρίσι και η Μαδρίτη έχουν δημιουργήσει ειδικούς κανονισμούς για το πώς θα φωτίζονται οι δημόσιοι χώροι.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εργαστηρίου Φωτοτεχνίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, σήμερα σε όλη τη χώρα υπάρχουν σε δρόμους και πλατείες περίπου 900.000 φωτιστικά σώματα όλων των κατηγοριών και τύπων.

Eνα σημαντικό μέρος αυτών –περίπου 380.000– χρησιμοποιούν λάμπες υδραργύρου, η πώληση των οποίων έχει από τον Μάρτιο του 2015 απαγορευθεί από την κοινοτική νομοθεσία.
«Για την κοινοτική νομοθεσία η σταδιακή αλλαγή τεχνολογίας είναι μονόδρομος», εξηγεί ο κ. Φραγκίσκος Τοπαλής, καθηγητής Φωτισμού στο ΕΜΠ. «Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα έργα που χρηματοδοτεί δεν επιτρέπει να χρησιμοποιούνται άλλης τεχνολογίας λαμπτήρες παρά μόνο οι δίοδοι φωτεινής εκπομπής, γνωστοί ως LED».

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ