Η διαφορά του αρχηγού από τον ηγέτη

28

»Το να είσαι αρχηγός και να φοράς το περιβραχιόνιο δεν σημαίνει ότι είσαι ηγέτης. Είχα έναν αρχηγό που δεν μπορούσε να είναι ηγέτης.

Πολλές φορές ο αρχηγός δεν είναι ο ηγέτης. Ο Χαβιέρ Ζανέτι και ο Τζον Τέρι ναι, ήταν. Όταν έχεις αυτού του είδους παίκτες στα αποδυτήρια, μπορείς να συγκεντρωθείς περισσότερο.


Στην Πόρτο για παράδειγμα, είχα τον Ζορζε Κόστα. Θυμάμαι, μια μέρα, χάναμε 2-0 στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου απέναντι στην Μπελενένσες. Πριν μπω, μου είπε να περιμένω δύο λεπτά έξω.

Όταν τελείωσε την κουβέντα και με άφησε να μπω, απλά έπρεπε να αναλάβω τις τακτικές, γιατί είχε ήδη φροντίσει για τα υπόλοιπα,την βρώμικη δουλειά. Έκανε ότι έπρεπε να κάνει.

Τελικά κερδίσαμε αυτό το παιχνίδι 3-2 και ο Ζόρζε Κόστα σκόραρε δύο γκολ, όταν πριν δεν είχε βάλει ποτέ γκολ στη ζωή του.


Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του αρχηγού και του ηγέτη. Δεν μπορείς να αγοράσεις ηγέτες, να δημιουργήσεις ηγέτες, αλλά όταν έχεις έναν ηγέτη στην ομάδα σου, η ομάδα σου έχει ένα πλεονέκτημα.

Δυστυχώς, ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι πλέον θέμα εικόνας και οι άνθρωποι εστιάζουν περισσότερο σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι είναι ηγέτες, αντί σε αυτούς που πραγματικά είναι».


Τάδε έφη Ζοζε Μουρίνιο

 

Πηγή: Dieci