Στα χνάρια των μεγάλων του Αγγλικού πρωταθλήματος

115

Έχοντας φτάσει στο μισό της φετινής σεζόν του Αγγλικού πρωταθλήματος, λίγο πριν την Boxing Day ρίχνουμε μια ματιά στο ταμπλό του βαθμολογικού πίνακα και παρατηρούμε ένα γεγονός που μας προκαλεί έκπληξη και ταυτόχρονα θαυμασμό.

Σίγουρα θα μπορούσα να αναφέρομαι στην επικράτηση των μπλε του Μάντσεστερ απέναντι στους υπόλοιπους διεκδικητές αλλά και στη μεγάλη διαφορά που έχουν αποκτήσει απ αυτούς στην κούρσα του τίτλου. Ωστόσο ενδιαφέρον κεντρίζει η πορεία της «άσημης» Burnley του Sean Dyche η οποία καταφέρνει μέχρι τώρα να πλασάρεται μεταξύ 5ης και 7ης θέσης έχοντας βρεθεί επίσης και για λίγο στην 4η.
Η εμπιστοσύνη της διοίκησης των Clarets στο πρόσωπο του Άγγλου προπονητή αρχίζει και αποδίδει καρπούς, αποτελώντας παράδειγμα για τις υπόλοιπες ομάδες στο τι μπορεί να προσφέρει η σταθερότητα σε μια ομάδα. Αν κοιτάξουμε σε βάθος 5ετίας, τη σεζόν 12/13, την πρώτη του Dyche στον πάγκο της Burnley, θα τη βρούμε να τερματίζει στην 11η θέση της EFL Championship. Από κει και έπειτα πετυχαίνει συνεχόμενους προβιβασμούς και υποβιβασμούς αντίστοιχα, με την περσινή χρονιά να καταφέρνει να τερματίσει 16η στην Premier League. Όλα αυτά με τον Sean Dyche στον πάγκο, με τον πρόεδρο της ομάδος να αρνείται πως υπάρχει καταλληλότερος για τη δουλειά, μένοντας πιστός στο πλάνο της σταθερότητας.

Στα χνάρια των μεγάλων του Αγγλικού πρωταθλήματος
Sean Dyche ο προπονητής της ομάδας

Ο Dyche παρα τις απώλειες του καλοκαιριού, των Michael Keane και Andy Grey που θεωρούνταν οι καλύτεροι παίκτες του ρόστερ, κατάφερε να δημιουργήσει ένα σύνολο βασίζοντας το στην ομοιογένεια και τη σταθερότητα του κορμού των τελευταίων χρόνων, κάνοντας ωστόσο δύο σημαντικές προσθήκες, όπως αυτήν του επιθετικού Chris Wood από την Leeds και του μέσου Jack Cork από την Swansea.

Το κλειδί για την επιτυχία είναι η προπόνηση και έτσι, καθημερινά δουλεύει την χημεία μεταξύ τον παιχτών του πιστεύοντας πολύ στην εμπιστοσύνη που οφείλουν να έχουν ο ένας στις ικανότητες του άλλου. Τονίζει πως καταθέτοντας το 100% των δυνατοτήτων τους μπορούν να καταφέρουν πολλά ως σύνολο.

Η αμυντική προσέγγιση του παιχνιδιού των Clarets είναι το στοιχείο που τους οδηγεί αυτή την στιγμή στα ψηλά στρώματα της Premier League και ο Dyche τους έχει μεταδώσει την ιδέα πως αν χρειαστεί να δεχθούν ένα σουτ στο στομάχι ή στο πρόσωπο είναι ιδανικότερο από το να υπάρξει απειλή για την εστία του τερματοφύλακά τους. Αυτή του η προσέγγιση είναι φανερή και πρακτικά αφού οι Clarets έχουν την 3η καλύτερη άμυνα και την 2η καλύτερη επίδοση σε ανέπαφες εστίες στο πρωτάθλημα.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι λόγω και της άμυνας τους στο μισό γήπεδο δίνουν την ευκαιρία στον αντίπαλο να πράξει αρκετά σουτ στην εστία τους, τα οποία όμως, βάση της αυταπάρνησης που δείχνουν, δεν μετουσιώνονται, στην πλειονότητα τους, σε γκολ. Φανερό είναι από τα στοιχεία που προκύπτουν για τους κεντρικούς αμυντικούς του Dyche, Ben Mee και James Tarkowski, ότι οι συγκεκριμένοι δύο βρίσκονται στη δεύτερη θέση στα block των προσπαθειών των αντιπάλων, στο σχετικό πίνακα του πρωταθλήματος έχοντας αμφότεροι από 28.

Από την άλλη στην επίθεση καταφέρουν να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις ευκαιρίες τους πετυχαίνοντας το πολυπόθητο τέρμα και προστατεύοντας το ως το τέλος. Εξάλλου το αγαπημένο σκορ των Clarets είναι το 1-0. Η δημιουργικότητα του Brady αλλά και του Ισλανδού Gudmudsson, ο οποίος έχει 5 ασσίστ, έχουν βοηθήσει πολύ σε αυτόν το τομέα.

Burnley-Robbie Brady
Οι ικανότητες του Sean Dyche αλλά και το project που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια στην Burnley από οικονομικής πλευράς, έχουν κάνει πολλές ομάδες στην Αγγλία να βλέπουν μελλοντικά ένα ικανότατο τεχνικό για τον πάγκο τους. Πρόσφατα η Έβερτον, πριν την πρόσληψη του Allardyce, φέρεται να είχε προσεγγίσει τον Άγγλο, με τον ίδιο βέβαια να αρνείται να εγκαταλείψει την ομάδα και τους παίχτες του.
Σίγουρα είναι νωρίς να βγάζουμε συμπεράσματα για οποιαδήποτε πορεία μπορεί να κάνει η Burnley διότι υπολείπονται ακόμα 19 αγώνες μέχρι την λήξη του πρωταθλήματος. Ωστόσο, τηρουμένων των αναλογιών, η μέχρι τώρα πορεία της αξίζει συγχαρητήρια, τόσο στον προπονητή της για τις ιδέες που έχει μεταφέρει στους ποδοσφαιριστές του αλλά και στους ίδιους ,βέβαια, για την πίστη που του δείχνουν και την άρτια εφαρμογή των οδηγιών του. Αναμένουμε λοιπόν με ανυπομονησία την συνέχεια της Premier League και της ιστορία που εκτυλίσσεται με πρωταγωνίστρια την Burnley F.C.

Επιμέλεια άρθρου: Γιάννης Κουνιατσιώτης