Signal Iduna Park: Για πάντα «Westfalenstadion» στις καρδιές των οπαδών της Ντορτμουντ.

690

Signal Iduna Park: Για πάντα «Westfalenstadion» στις καρδιές των οπαδών της Ντορτμουντ.Αν ψάξετε να βρείτε ποιό είναι το μεγαλύτερο στάδιο στη Μπουντεσλίγκα, αυτό δεν θα είναι ούτε το Alianz Arena της Μπάγερν Μονάχου, ούτε το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, που παραδοσιακά γίνεται κάθε χρόνο ο τελικός του κυπέλλου Γερμανίας.

Το μεγαλύτερο στάδιο της Γερμανίας , ονομάζεται από την 1η Δεκέμβρη του 2005 «Signal Iduna Park», και πρόκειται για το θρυλικό (πρώην) Westfalenstadion, την έδρα της Mπορούσια Ντόρτμουντ, χωρητικότητας 81.359 θέσεων, που στα παιχνίδια του Champions League και του Europa Leagua, μειώνεται στις 65.851, για λογους ασφαλείας……

Όσοι παρακολουθείτε Μπουντεσλίγκα, η τους αγωνες της Ντόρτμουντ  στις Ευρωπαικές διοργανώσεις, θα διαπιστώσατε πως πρόκειται για ένα καθαρά «ποδοσφαιρικό» γήπεδο, χωρίς στίβο, με τις κερκίδες πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο.

Εντυπωσικό είναι το «πέταλο» των οργανωμένων οπαδών της Μπορούσια, που χωράει 30.000 κόσμο, και φυσικά η πολύ καλή ηχητική του γηπέδου, που προκαλεί δέος στους αντιπάλους.

Το Westfalen ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1971, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στου Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Η αρχική του χωρητικότητα, ήταν 54.000 θέσεις

Στις 2 Απρίλη του 1974, το γήπεδο εγκαινιάστηκε, με παιχνίδι φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ανάμεσα στη Μπορούσια Ντόρτμουντ και την παραδοσιακή αντίπαλο της, τη Σάλκε, η οποία δεν σεβάστηκε την …ατμόσφαιρα των εγκαινίων, και κέρδισε με 3-0.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι, έγινε στις 7 Απρίλη του ’74, ανάμεσα στη Ντόρτμουντ και στη Μπάγερ του Ύρντιγκεν.Κανένας παίκτης από τις δύο ομάδες, δεν ευτύχησε να βρεί δύχτια…..

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι για τη Μπουντεσλίγκα, (αφού η Μπορούσια Ντόρτμουντ ανήκε σε μικρότερη κατηγορία), ως γηπεδούχος στο Westfalen,το έδωσε η Μπόχουμ, (λόγω ανακατασκευής του δικού της γηπέδου…), στις 2 Απρίλη του ’76, με αντίπαλο τη Σάλκε. Οι «βασιλικοί μπλέ’ μάλλον αισθάνονταν σαν στο …σπίτι τους εκεί, γιατί μετά το φιλικό με τη Ντόρτμουντ το ’74, κέρδισαν και αυτό το ματς με 4-1. Ο Έρβιν Κρέμερς καταγράφηκε ως ο πρώτος παίκτης πο σκόραρε σ’αυτό το γήπεδο, για τη Μπουντεσλίγκα.

Μετά  την είσοδο της δεκαετίας του ’90, η διοίκηση της Ντόρτμουντ αποφάσισε ν’ανακατασκευάσει το Westfalen. Αποφασίστηκε η αύξηση της χωρητικότητας, μεσω κατασκευής καινούριων εξεδρών, παράλληλα με τον αγωνιστικό χώρο.Επίσης, μεγάλωσαν και τα «πέταλα» πίσω από τις δύο εστίες. Το «βόρειο πέταλο» φτάχτηκε με καθίσματα, το νότιο έγινε κυρίως για όρθιους, κι’εκεί έχουν τη δική τους εξέδρα οι φανατικοί της Borussia.

Πλέον, το γήπεδο χωρούσε 68.000 κόσμο, και στους διεθνείς αγώνες η χωρητικότητα έπεφτε κατά 15.000 για λόγους ασφαλείας.

Η επόμενη ανακατασκευή αποφασίστηκε το 2002, ώστε να κλείσουν οι «γωνίες» ανάμεσα στις τέσσερις κερκίδες, και να μεγαλώσει κι’αλλο η χωρητικότητα, εν’όψει του Μουντιάλ του 2006.

Το Westfallen εκσυγχρονίστηκε, δημιουργήθηκαν χώροι vip,εστίασης, πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες, ώστε να ικανοποιούνται όλες οι σύγχρονες προδιαγραφές. Η χωρητικότητά του, είχε φτάσει στις 81.000 θέσεις, και φυσικά η ΟΥΕΦΑ το χαρακτήρισε κατάλληλο για τη διεξαγωγή τελικών τοσο για το Champions League, όσο και για το Εuropa League

Από την 1η Δεκέμβρη του 2005, το Westfalenstadion, μετονομάστηκε σε Signal Iduna Park, ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών, που θέλει τους συλλόγους ν’αποκτούν καποια οικονομική ευρωστία, πουλώντας τα ονόματα των σταδίων σε χορηγούς.

Οι οπαδοί «χαλάστηκαν» αλλά η διοίκηση έχοντας ν’αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, δεν μπορούσε να κάνει πίσω.

Για να «χρυσώσει το χάπι» με τους οπαδούς, ονόμασε ως «Westfalen» μια οδό προσκείμενη στο γήπεδο, κάτι που ήταν anfair ως προς το χορηγο.

Τα χρόνια πέρασαν, η Boroussia Dortmund κέρδισε τίτλους, και ευρωπαικές διακρίσεις ,με όπλο την καυτή της έδρα, που οι οπαδοί της δεν σταμάτησαν ποτά να γεμίζουν, και όπως κι’αν τη γράφουν τα χαρτιά στις καρδιές τους θα ονομάζεται πάντα WESTFALENSTADION.