Όταν η Μίλαν έπεσε στη Serie B

36

Όταν η Μιλαν έπεσε στην Serie B
Μιλάνo (1981)

Πώς έπεσε: Το πρώτο, μεγάλο, οργανωμένο σκάνδαλο που αφορούσε παράνομο στοιχηματισμό και διαμόρφωση αποτελεσμάτων σε αγώνες της Serie A και της Serie B της Ιταλίας ήταν το «Totonero».
«Εγκέφαλοι» στο κύκλωμα δύο Ρωμαίοι μικροεπιχειρηματίες, ο Άλβαρο Τρίνκα και ο Μάσιμο Κρουτσιάνι. Στο εστιατόριο του Τρίνκα συγκεντρώνονταν αρκετοί ποδοσφαιριστές τηςΛάτσιο και αναπτύσσοντας σχέσεις, αποφάσισαν να «στήνουν» παιχνίδια, κερδίζοντας εκατομμύρια λιρέτες από τον παράνομο στοιχηματισμό.
Το κύκλωμα επεκτάθηκε σε πολλές ομάδες και παίκτες, ωστόσο είχε και τις αποτυχίες του, με συνέπεια οι δύο «εγκέφαλοι» να χάνουν περιουσίες σε παιχνίδια που δεν έρχονταν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν ξέσπασαν διαμάχες με τους παίκτες και αντίπαλα στοιχηματικά συνδικάτα, ο Τρίνκα πήγε στην αστυνομία και ομολόγησε τα πάντα.

Στις 23 Μαρτίου του 1980 στήθηκε μία μεγάλη επιχείρηση σύλληψης των συνεργών και αμέσως μετά το τέλος ορισμένων αγώνων, οι αστυνομικοί περίμεναν τους εμπλεκόμενους ποδοσφαιριστές στο γήπεδο για να τους συλλάβουν.
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 33 ποδοσφαιριστές και ακόμα 5 άτομα. Στους παίκτες επιβλήθηκε συνολική ποινή 50 ετών αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο, μεταξύ των οποίων και 3 χρόνια στον Πάολο Ρόσι, που -ελέω Μουντιάλ 1982- μειώθηκε σε 2 χρόνια.
Ο πρόεδρος της Μίλαν, Φελίτσε Κολόμπο, αποβλήθηκε δια παντός και ο ομόλογός του της Μπολόνια, Τομάσο Φαμπρέτι, αποκλείστηκε για ένα έτος, για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα. Η πρωταθλήτρια του 1979, Μίλαν, μαζί με τη Λάτσιο υποβιβάστηκαν στη Serie B, οι Αβελίνο, Μπολόνια, Περούτζια (Serie A), Παλέρμο, Τάραντο (Serie B) έχασαν 5 βαθμούς από το πρωτάθλημα της σεζόν 1980-1981.

Τι έγινε: Οι «ροσονέρι» κέρδισαν εύκολα τον τίτλο της κατηγορίας την επόμενη σεζόν, ωστόσο είχαν αποδεκατιστεί και υποβιβάστηκαν ξανά το 1981-1982, για 2η φορά στην ιστορία τους, αντιμετωπίζοντας σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.

Στις 20 Φεβρουαρίου του 1986, ο ανερχόμενος μεγιστάνας της τηλεόρασης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, βρήκε την ευκαιρία να εξαγοράσει αυτόν τον «κοιμώμενο γίγαντα» και σε χρόνο ρεκόρ τον μετέτρεψε στην κορυφαία ομάδα της εποχής.
ola balla milan
Η Μίλαν των Φαν Μπάστεν, Ράικααρντ και Γκούλιτ, που κατέκτησε δύο συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών
Με τον Αρίγκο Σάκι στο «τιμόνι» και τους Ολλανδούς στο γήπεδο (Μάρκο φαν Μπάστεν, Ρουντ Γκούλιτ, Φρανκ Ράικαρντ), η δεκαετία του ’80 εξελίχθηκε από την πιο «μαύρη», στην πιο «χρυσή» στην ιστορία του συλλόγου, με τα συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών του 1989 και 1990 (τελευταία ομάδα που έχει διατηρήσει τον τίτλο μέχρι σήμερα).
Όταν η Μίλαν έπεσε στη Serie B
Ακολούθησε πληθώρα εγχώριων και διεθνών τίτλων, με τους «ροσονέρι» να φτάνουν ξανά ένα βήμα από τον υποβιβασμό στο σκάνδαλο Calciopoli (το προέβλεπε η αρχική απόφαση), αλλά να γλιτώνουν μετά από την έφεση και λίγους μήνες αργότερα να φτάνουν στην 7η και πιο πρόσφατη κατάκτηση του Champions League.   #Pippo