Όταν η Αφρική σήκωσε κεφάλι (vid)

55

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι Αφρικανικές ομάδες που συμμετέχουν στο Μουντιάλ, έχουν αξιοπρόσεκτη παρουσία, και πολλά φαβορί έχουν πέσει θύμα τους.

Αυτό συμβαίνει κυρίως, λόγω του ότι πολλοί Αφρικάνοι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται στηνΕυρώπη, και μάλιστα σε μεγάλους συλλόγους, οπότε ξέρουν πως ν’αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους. Ενώ παλαιότερα, οι Αφρικάνοι έπαιζαν κατά κόρον στις χώρες τους, και πολλές φορές δεν ήξεραν ούτε τους κανονισμούς…

Η πρώτη φορά, που Αφρικανική ομάδα έκανε αίσθηση με την παρουσία της στο Μουντιάλ, ήταν το Καμερούν το 1990 στην Ιταλία. Και μάλιστα, με …θόρυβο.

Έως το 1990, υπήρχε μια παράδοση, που ήθελε στην πρεμιέρα του Μουντιάλ, να έρχεται ισοπαλία. Η μοίρα έφερε στην πρεμιέρα του Italia ’90, την παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή, του Ντιέγκο Μαραντόνα, αντίπαλη με το Καμερούν. Στις συζητήσεις μεταξύ των φιλάθλων, αν συνεχιζόταν η παράδοση, και η Αργεντινή έφερνε ισοπαλία με το Καμερούν, θα ήταν μεγάλη έκπληξη. Η παράδοση όμως έσπασε, όχι με τον τρόπο που πίστευαν οι περισσότεροι. Η έκπληξη έγινε, και μάλιστα με …θόρυβο. Το Καμερούν, παρ’ότι έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 61′, λόγω αποβολής του Αντρέ-Κανά Μπιγίκ, πήρε τη νίκη, χάρη σε γκολ που πέτυχε στο 81′ ο αδερφός του αποβληθέντα, Φρανσουά Ομάμ Μπιγίκ με κεφαλιά. Και μάλιστα, το Καμερούν τελείωσε με ακόμα λιγότερους παίκτες τον αγώνα, αφού στο 89′ αποβλήθηκε και ο Μασίνγκ.

Δείτε το γκολ που υπέγραψε το σπάσιμο της παράδοσης, και την πρώτη έκπληξη του Italia ’90: