Ο τελικός της ντροπής….

237

Συνήθως, οι τελικοί του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, είναι γιορτή για το ποδόσφαιρο.Υπήρξε όμως, και μια τραγική εξαίρεση. Σαν σήμαρα 29 Μαίου το 1985, έγινε ο τελικός του «Χέιζελ», που αμαύρωσε την ιστορία του ποδοσφαίρου. Ήταν ο τελικός της ντροπής.

Κι’αυτό, επειδή 40 οπαδοί της Γιουβέντους, έχασαν τη ζωή τους, σε επεισόδια με οπαδούς της Λίβερπουλ.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο πριν την έναρξη της αναμέτρησης. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ, επιτέθηκαν με μαχαίρια, σ’αυτούς της Γιουβέντους. Οι αστυνομικές δυνάμεις, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Οι Ιταλοί, προσπαθώντας να ξεφύγουε, συσσωρεύθηκαν σ’ένα μέρος της εξέδρας, που υπό το βάρος των συγκεντρωμένων, κατέρρευσε…..

Ο τραγικός απολογισμός, ήταν 39 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους επιτίπου, κι’άλλος ένας που υπέκυψε μερικές μέρες αργότερα. Ανάμεσα τους, κι’ένα αγόρι μόλις 11 ετών. Και 600 τραυματίες…….

Heysel olaballa athlitika nea eidiseis
40 νεκροί και 600 τραυματίες, ήταν ο τραγικός απολογισμός της τραγωδίας στο Χέιζελ

Αυτή η τραγωδία, οδήγησε την Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, να πάρει μια απόφαση-σταθμό για το Αγγλικό ποδόσφαιρο. Πενταετή αποκλεισμό των ομάδων, από τις Ευρωπαικές διοργανώσεις. Και παράλληλα, λήφθησαν μέτρα εναντίον της βίας και του χουλιγκανισμού.

Αυτή η απόφαση, πυροδότησε κόντρα ανάμεσα στη Θάτσερ, και τους οπαδούς της Λίβερπουλ. Τόσο, που όταν η «Σιδηρά Κυρία» απεβίωσε, οι οπαδοί πανηγύριζαν…..

Για την ιστορία, να πούμε ότι ο αγώνας, παρά την τραγωδία, έγινε, και κέρδισε η Γιουβέντους με 1-0. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε, ο παηγυρισμός του Μισέλ Πλατινί, για το γκολ που πέτυχε, ευστοχώντας σε ανύπαρκτο πέναλτυ, που κέρδισε ο Μπόνιεκ.