Μάρτης 1941 – Ο βομβαρδισμός του Old Trafford

56

 

Μια σημαντική αλλά άγνωστη πτυχή της ιστορίας της Manchester United, είναι ο βομβαρδισμός του Manchester από τους Ναζί.

Το «Manchester Blitz» όπως έμεινε στην ιστορία, αποτελεί μια σειρά βομβαρδισμών της γερμανικής Luftwaffe που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 1940 και συνεχίστηκε μέχρι τον Ιούνιο του 1941.

Στις 11 Μαρτίου 1941 η πολεμική αεροπορία των Ναζί βομβαρδίζει την βιομηχανική και εμπορική περιοχή του Manchester. Οι βόμβες που πέφτουν στην περιοχή του Trafford είναι αμέτρητες και μια από αυτές κτυπάει το γήπεδο μας, Old Trafford.

Οι ζημιές είναι τεράστιες. Η νότια εξέδρα καταστρέφεται ολοσχερώς, όπως επίσης και ο αγωνιστικός χώρος. Αρκετές είσοδοι του γηπέδου, κτιριακές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές κατεδαφίζονται.

Η οικονομική ζημιά για την ομάδα μας είναι δυσβάσταχτη. Έπειτα από πιέσεις του τότε ιδιοκτήτη, James W. Gibson, η Επιτροπή Πολεμικών Καταστροφών αποζημιώνει την ομάδα με 4,800 λίρες για την απομάκρυνση των μπάζων από το γήπεδο και άλλες 17,478 για την ανοικοδόμηση.

Αναγκαστικά, η United μετακομίζει προσωρινά στο γειτονικό Main Road της Manchester City. Το ενοίκιο για το γήπεδο ανέρχεται στις 5,000 λίρες ετησίως αλλά η Manchester City θέλησε και το πέτυχε , να έχει λόγο και σε ποσοστό από τις εισπράξεις των εισιτηρίων της ομάδας μας.

Ο ηγέτης του κόμματος των Εργατικών Ellis Smith, ζήτησε με υπόμνημα από την κυβέρνηση όπως αυξήσει την χρηματοδότηση προς την ομάδας μας έτσι ώστε αυτή να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα χρέη. Προσπάθεια που δεν ευοδώθηκε.

Τελικά, μετά από οκτώμιση χρόνια εργασιών ανοικοδόμησης το Old Trafford ανοίγει και πάλι τις πύλες του. Στις 24 Αυγούστου 1949 η ομάδα μας αγωνίζεται και πάλι στο σπίτι της. Οι 41,748 φίλοι της Manchester United είδαν τους ποδοσφαιριστές μας να επικρατούν με 3-0 απέναντι στην Bolton.

Παρά το χρέος δεκάδων χιλιάδων λιρών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ομάδα μας τα επόμενα χρόνια και παρά τα εμπόδια εχθρών και «φίλων», η Manchester United στάθηκε στα πόδια της και το «Θέατρο των Ονείρων» φτιάχτηκε ξανά θυμίζοντας ότι δεν μας λυγίζει τίποτα και ποτέ.

Πηγή: Ιστορίες της Manchester United