Πότε εμφανίστηκε το κατενάτσιο

267

Όταν εμφανίστηκε το κατενάτσιο στη κυριολεξία άλλαξε το ποδόσφαιρο Η λέξη κατενάτσιο σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει αλυσιδωτός και προέρχεται από την Ιταλική λέξη Gatena (αλυσίδα).

Ο Φόνι και αργότερα ο Χερέρα(προπονητές της ΙΝΤΕΡ και οι δύο) ήθελαν να δέσουν την άμυνά τους με αλυσίδες έτσι ώστε να δέχονται όσο το δυνατόν λιγότερα γκόλ.

Γι’ αυτό λοιπόν και τα συστήματα που χρησιμοποίησαν ονομάστηκαν “κατενάτσιο” αφού το ποδόσφαιρο στην κυριολεξία αλυσοδέθηκε. Αν βέβαια νομίζετε ότι είναι οι πρώτοι που εφάρμοσαν αμυντικά συστήματα στις ομάδες τους κάνετε λάθος.

 

Ο πρώτος που εφάρμοσε αμυντικά συστήματα ήταν ο Κάρλ Ράπαν.Οι παλαιότεροι βέβαια θυμούνται το κύπελλο Ράπαν που κρατούσε συντροφιά στους παίχτες του ΠΡΟ.ΠΟ τα καλοκαίρια και που πήρε το όνομά του.

Αυστριακός ήταν ο μεγαλύτερος λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου,ο Ούγκο Μάισλ δημιουργός της περίφημης “Βούντερτιμ” της ομάδας της Εθνικής Αυστρίας του ΄30. Αυστριακός ήταν και ο Ράπαν ο οποίος ήταν ο πρώτος που εφάρμοσε αμυντικά συστήματα στην Ελβετική Σερβέτ το 1932 και το 1935 και στην Εθνική ομάδα της Ελβετίας.

Το σύνθημά του ήταν ¨όταν οι αντίπαλοί μας είναι καλύτεροι από εμάς πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να εξουδετερώσουμε τα πλεονεκτήματά τους”.

Οι ομάδες εκείνη την εποχή στην Ευρώπη έπαιζαν ένα σύστημα το περίφημο WM το οποίο είχε 3 παίχτες στην άμυνα,3 στο κέντρο και 4 στην επίθεση. Ο Ράπαν αποφάσισε να γυρίσει ένα παίχτη από τη μεσαία γραμμή στην άμυνα .Έτσι έγινε ο πρώτος προπονητής που εφάρμοσε αυτό το σύστημα.

Οι δύο πλάγιοι μπάκ έπαιζαν μαν του μαν τα αντίπαλα εξτρέμ και ο ένας κεντρικός αμυντικός επιτηρούσε στενά τον αντίπαλο σέντερ-φορ .Ο άλλος που γύρισε από τη μεσαία γραμμή έπαιζε μπροστά από τον τερματοφύλακα και επιτηρούσε το χώρο ώστε αν ξέφευγε κάποια από τα εξτρέμ ή ο σέντερ -φορ αυτός να επέμβει. Ταυτόχρονα του είχε δοθεί και ο ρόλος να κατεβάζει τη μπάλα μέχρι το κέντρο.

ola balla athlitika nea eidiseis helenio-herrera-y-sandro-mazzola
O H elenio Herrera με τον Santro Mazzola

Ήταν ο λεγόμενος σέντερ-χαφ ήταν ένας ποδοσφαιριστής με ελεύθερο ρόλο ,που αργότερα εξελίχθηκε σε λίμπερο με το μεγάλο Μπεκενμπάουερ να δίνει άλλη διάσταση στη θέση αυτή.Μια θέση που έχει δώσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως ο Ρούντι Κρόλ,ο Γκαετάνο Σιρέα, ο Φράνκο Μπαρέζι κ.α.

Κάπως έτσι εφαρμόστηκε το πρώτο αμυντικό σύστημα το οποίο πήρε το όνομα VERROU που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει κλειδί αφού ο σέντερ χαφ ήταν το κλειδί της επιτυχίας.

17 χρόνια αργότερα ο Φόνι εφάρμοσε σχεδόν το ίδιο σύστημα με τον Ράπαν με την μόνη διαφορά ότι γύρισε από την επίθεση στη μεσαία γραμμή έναν ή δύο παίχτες ανάλογα με την περίσταση και έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία στον σέντερ χαφ που σιγά σιγά μετονομάστηκε σε λίμπερο.

Ο Χερέρα ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αμυντική του γραμμή με ένα ακόμη παίχτη ο οπίος έπαιζε μπροστά από τους τέσσερις και πέρασε στην Ιστορία σαν ο πρώτος που χρησιμοποίησε πέντε ποδοσφαιριστές στην άμυνα.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Χερέρα δεν έφθασε στις επιτυχίες μόνο με το αμυντικό παιχνίδι. Ο Χερέρα δούλευε πολύ καλά τις αντεπιθέσεις,ήταν πραγματικός μάστορας στο παιχνίδι των αντεπιθέσεων.