Το θρυλικό OLD TRAFFORD

364

Η ιστορία της  Manchester United περιέχει πολύ μεγάλα ονόματα.Ονόματα τα οποία άφησαν το στίγμα τους στο Ευρωπαϊκό και στο Αγγλικό ποδόσφαιρο.Ονόματα που ήρθαν ,έμειναν,έφυγαν πήραν και έδωσαν στην ομάδα.Αυτό που μένει πάντα σταθερό περισσότερο από έναν αιώνα είναι το γήπεδο της Manchester United το θρυλικό OLD TRAFFORD.

Κάπου εκεί στα 1902 η Newton Heath (όπως ήταν το όνομα της Manchester United) ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.Πολλά τα χρέη ,αναγκαστική και η μετακόμιση από το  Nord Road.στην BANK STREET .Ηταν αναγκαίο κακό.Πολύ κακό όμως γιατί ήταν δίπλα σε σκουπιδότοπο και δεν ήταν πολύ εύκολο να παίξεις ποδόσφαιρο.

Τα αποδυτήρια ήταν σε μια τοπική pub , η οποία έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα να θέσει νέα πρότυπα στη φιλοξενία των αντιπάλων με μοναδικό πρόβλημα ότι ήταν μισό μίλι μακριά.

Το 1902 το χρέος είχε φθάσει στις 2.670 στερλίνες.Ο Χάρι Στάφορν παλιός ποδοσφαιριστής της ομάδας θέλησε να δώσει 500 λίρες για την ομάδα,αλλά τότε εμφανίστηκε ο ζυθοποιός Henry Davies που εξόφλησε το χρέος  ,άλλαξε το σήμα της και τα χρώματα και η Ιστορία άρχισε να γράφεται.

Πρώτος στόχος του Davies ήταν να φτιάξει το γήπεδο.Η ομάδα κατέκτησε τον πρώτο τίτλο το 1908 και τότε άρχισαν να γίνονται γνωστά και τα πρώτα σχέδια για το νέο γήπεδο.Σύμφωνα με αυτά το νέο γήπεδο θα ήταν 100.000 θέσεων  ,αλλά τελικά αποφασίστηκε να γίνει 80.000 για να εξοικονομηθούν και κάποια χρήματα.

Ο χώρος βρέθηκε περίπου 5 μίλια μακριά στη βιομηχανική ζώνη  κοντά στο Manchester ship canal.Το κόστος έφθασε στις 60.000 λίρες ,ένα ποσό ρεκόρ για την εποχή.Περίπου 12.000 ήταν οι καθήμενοι θεατές και μάλιστα σε σκεπασμένη κερκίδα και οι υπόλοιποι σε κερκίδες χωρίς στέγαστρο.

ola balla athlitika nea eidiseis old traffort 1ola balla athlitika nea eidiseis old traffort 1

Ο Σκωτσέζος αρχιτέκτονας Άρτσιμπαλ Λιτσ ο οποίος είχε σχεδιάσει και άλλα γήπεδα όπως το Γουάιτ Χαρτ Λέιν της Τότεναμ,πήρε την εντολή να φτιάξει το πιο όμορφο γήπεδο στο Βορρά.

Πράγματι τα κατάφερε.Στο νέο γήπεδο δεν χρειαζόταν να περπατήσει κάποιος μισό μίλι για σνακ ή οτιδήποτε άλλο.Είχε όλες τις ανέσεις.Μάλιστα είχε και γυμναστήριο και πισίνα  και μπιλιάρδο και δωμάτια για μασάζ και πλυντήρια ρούχων.

Το OLD TRAFFORD η Θέατρο των ονείρων όπως το ονόμασε ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον έκανε εγκαίνια με έναν αγώνα κόντρα στη Λιβερπουλ στις 19 Φεβρουαρίου του 1910 όπου η UNITED γνώρισε την ήττα με 4-3.

Αμέσως μετά όμως ,την επόμενη χρονιά το 1911 ήρθε ο πρώτος τίτλος στο νέο γήπεδο καθώς η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Προπολεμικά το ρεκόρ προσέλευσης ήταν σε ένα αγώνα με την Αστον Βίλα στις 27 Δεκεμβρίου του 1920 (1-3 το σκορ).Η επιλογή των διοικούντων να φτιάξουν το γήπεδο μακριά από το κέντρο της πόλης αποδείχτηκε σοφή γιατί σιγά-σιγά το γήπεδο άρχισε να επεκτείνεται και να βελτιώνεται αντίθετα με άλλα γήπεδα που βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης και δεν είχαν τέτοιες δυνατότητες.

Λόγω του ότι το OLD TRAFFORD  βρισκόταν κοντά στη βιομηχανική περιοχή ,κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου έγινε στόχος των αεροπλάνων του Χίτλερ, με αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες ζημιές.Κανένα γήπεδο στην Αγγλία δεν είχε πάθει τόσες ζημιές όσες αυτό.