Ναοί του ποδοσφαίρου: Τhis is Anfield.

824

Οι ναοί του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να μη περιλαμβάνουν το Anfield. » This is the Anfield» . Η χαρακτηριστική πινακίδα υπάρχει σ’ αυτόν το ναό του ποδοσφαίρου, για να υπενθυμίζει στους αντιπάλους της Λίβερπουλ, «που ήρθαν».

Αν διαβάσει κάποιος την ιστορία του θρυλικού γηπέδου, που πήρε τ’ όνομά του, από την περιοχή που βρίσκεται, στο Liverpool, θα …αιφνιδιαστεί κάπως….

Καταρχάς, να σας πούμε, ότι το γήπεδο χτίστηκε …οχτώ χρόνια, πριν την ίδρυση του συλλόγου, που το έκανε γνωστό, και δοξάστηκε σ’ αυτό.

Πριν το 1892, που δημιουργήθηκε η Liverpool F.C., ως γηπεδούχος στο «Anfield», έπαιζε η αιώνια τοπική αντίπαλος, η Everton f.C., που είχε ιδρυθεί νωρίτερα.

Το έτος κατασκευής του Anfield, είναι το 1884. Αρχικά, ανήκε στον John Orell, και τον John Houlding, που ήταν οπαδός της Everton, που εκείνα τα χρόνια έπαιζε στο Priory Road.

Οι «εφοπλιστές» χρειάζονταν ένα καλύτερο γήπεδο, κι’ έτσι προέβησαν στην ενοικίαση του Anfield. Ο πρώτος αγώνας στο νεόχτιστο γήπεδο, έγινε στις 28 Σεπτέμβρη του 1884, με την Έβερτον να συντρίβει την Earlestown με 5-0. Στο γήπεδο είχαν φτιαχτεί κερκίδες χωρητικότητας 8.000 θεατών, αν και υπήρχαν αγώνες που φιλοξενούσαν πάνω από 20.000 κόσμου. Το γήπεδο θεωρήθηκε ότι πληροί τις διεθνείς προδιαγραφές, και το 1889, η Αγγλία υποδέχθηκε εκεί την Ιρλανδία.

Το πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος στο Anfield, έγινε στις 8 Σεπτέμβρη του 1888, ανάμεσα στην Έβερτον και την Άκριγκτον. Το γήπεδο ως έδρα, βοήθησε πολύ τους «Εφοπλιστές» ώστε να φτάσουν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος την περίοδο 1890-91.

Και φτάσαμε στο 1892. Οι διαπραγματεύσεις της διοίκησης της Everton, με την ιδιοκτησία του γηπέδου για το ύψος του ενοικίου ναυάγησαν. Η ομάδα μεταφέρθηκε στη νέα της έδρα -που ακόμα τη χρησιμοποιεί- το Goodison Park. Το Anfield, έμεινε …αμανάτι στον Houlding, και για να μη μείνει έτσι αχρησιμοποίητο, δημιούργησε (χωρίς βέβαια να το ξέρει τότε) ένα …θρύλο: Την  Liverpool F.C…… Το πρώτο της παιχνίδι η νέα γηπεδούχος, το έδωσε την 1η Σεπτέμβρη του 1892, και μπροστά σε 200 άτομα, συνέτριψε τη Ρόδεραμ με 7-1.

Πρώτος αγώνας για τη  Liverpool F.C στο Anfield, στις 9 Σεπτέμβρη του 1893 εναντίον της Λίνκολν. Η Liverpool κέρδισε 4-0, οι θεατές αυτή τη φορά ήταν 5.000……

Το 1895, ο αρχιτέκτονας Archibald Leitch, κατασκεύασε μια νέα κερκίδα 3.000 θέσεων, και άλλη μια κατασκευάστηκε το 1903.

Πως προέκυψε το COP

Το 1906, η  Liverpool F.C κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημα της, οι οπαδοί της αυξήθηκαν, και οι ανάγκες για μεγαλύτερη χωρητικότητα μεγάλωσαν…..Η καινούργια κερκίδα χτίστηκε κατά μήκος του Walton Breck Road. Ένας ντόπιος δημοσιογράφος, ονόματι Ernest Edwards, το βάφτισε Spion Kop, από τ΄’ονομα ενός λόφου στη Νότια Αφρική, που σε κάποιες μάχες το 1900, ο Βρετανικός στρατός είχε πολλές απώλειες, και οι περισσότεροι από τους νεκρούς στρατιώτες, ήταν οπαδοί της Liverpool……

To 1928, το COP επανασχεδιάστηκε και ανακατασκευάστηκε, ώστε να χωράει 30.000 όρθιους θεατές, και μάλιστα κάτω από στέγαστρο.

Και φτάνουμε στο 1957, όπου για πρώτη φορά γίνεται στο Anfield  βραδυνό ματς, αφού τοποθετήθηκαν προβολείς. Οι προβολείς εγκαινιάστηκαν στις 30 Οκτώβρη, σε φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Everton.

Τα επόμενα χρόνια, έγιναν κι’ αλλα έργα ανακατασκευής,επέκτασης κερκίδων και κατασκευής σκεπάστρων, με αποκορύφωμα το 1973, που κατεδαφίστηκε η παλιά κύρια εξέδρα, και κατασκευάστηκε καινούρια. Επίσης αφαιρέθηκαν οι πυλώνες φωτισμού, και οι νέοι προβολείς τοποθετήθηκαν στις κορυφές της Kemlyn Road,και της κύριας κερκίδας. Το ανακαίνισμένο Anfield, εγκαινιάστηκε επίσημα, από το Δούκα του Κεντ, στις 10 Μάρτη του ’73.

Το 1982, εγκαινιάστθηκε η εξέδρα Bill Shankly, προς τιμή του πρώην μάνατζερ της Liverpool.

ola balla athlitika nea eidiseis anfield

H χήρα του,Nessie, άνοιξε τη θύρα στις 26 Αυγούστου του 1982. Σε όλο το μήκος της θύρας του Bill Shankly, υπάρχει η επιγραφή «You’ll never walk alone«, από το ομώνυμο τραγούδι των Gerry & The Pacemakers, που έγινε σήμα κατατεθέν των οπαδών της Liverpool, από την εποχή του Shankly και για …πάντα…..

Μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο το 1989, θεσπίστηκε νόμος, ώστε σε όλα τα γήπεδα οι κερκίδες να είναι καθήμενων. Από αυτό το νόμο, δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ούτε το Anfield.

Το ανακατασκευασμένο και γεμάτο καθίσματα πλέον, COP χωρούσε μόνο 12.390 θεατές.

Στο μεταξύ, ο σύλλογος σχεδίαζε την επέκταση της χωρητικότητας του γηπέδου, πολλά χρόνια πριν, αγοράζοντας σπίτια στο Kemlyn Road, ήδη από τη δεκαετία του ’70…..Τα …επεκτατικά σχέδια καθυστέρησαν, επειδή δυο αδερφές οι Joan και η  Nora Mason, δεν ήθελαν να πουλήσουν το σπίτι τους. Τελικά οι δυό αδερφές υποχώρησαν το 1990, και φτιάχτηκε μια καινούργια εξέδρα, η οποία ονομάστηκε Centenary Stand, και εγκαινιάστηκε την 1η Σεπτέμβρη του 1992, από τον τότε πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ Λέναρντ Γιόχανσον.

Στις 4 Δεκέμβρη του 1997, παρουσιάστηκε στο κέντρο επισκεπτών του COP, ένα χάλκινο άγαλμα του Bill Shankly, ύψους 2,4 μέτρων, με την επιγραφή «He Made The People Happy».

Παράλληλα με τη «Θύρα Shankly» βρίσκεται το μνημείο του Hillsborough, πάντα στολισμένο με λουλούδια, και με μια φλόγα στο κέντρο,για να θυμίζει στον κόσμο την τραγωδία του 1989, και τους 96 νεκρούς, που δε θα ξεχαστούνε ποτέ. Το 2014, το μνημείο μεταφέρθηκε προσωρινά λόγω έργων.

Το Anfield πλέον, χωράει 45.276 θεατές, και αποτελεί έναν από τους παραδοσιακούς ναούς του ποδοσφαίρου. Σπάνια θα βρεί κανείς ποδοσφαιρόφιλο, είτε οπαδό της Liverpool είτε όχι, που να μην  ήθελε να παρακολουθήσει κάποιν αγώνα εκεί, και ν’ακούσει την αυθεντική βερσιόν του«You’ll never walk alone«…………