Ναοί του ποδοσφαιρου: Καμπ Νου.

455

Οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι, γνωρίζετε το ¨Καμπ Νου» το περίφημο γήπεδο της Βαρκελώνης, και ιστορική έδρα της Μπαρτσελόνα. Πολύς κόσμος το θεωρεί ναό του ποδοσφαίρου, και όχι άδικα. Τεράστιος αριθμός φιλάθλων θα ήθελε να βρεθεί εκεί, να παρακολουθήσει κάποιον αγώνα, όπως επίσης και πολλοί ποδοσφαιριστές θα ήθελαν ν’ αγωνιστούν εκεί. Πρόκειται για ένα επιβλητικό στάδιο, και λόγω κατασκευής, αλλά και λόγω της ατμόσφαιρας, που δημιουργούν οι 98.000 περίπου φίλαθλοι, που έχουν τη δυνατότητα να χωρέσουν στις κερκίδες.

Ποιά είναι όμως η ιστορία αυτού του θρυλικού γηπέδου?

Η Μπαρτσελόνα, ως τις αρχές της δεκαετίας του ’50, αγωνιζόταν στο «Καμπ ντε λες Κορτς», χωρητικότητας 60.000 θέσεων. Το γήπεδο αυτό όμως ήταν παλιό, και δεν κάλυπτε πλέον τις ανάγκες του συλλόγου, που είχε αρχίσει να γιγαντώνεται.

Έτσι, οι επιτελείς αποφάσισαν τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου, και  πιο σύγχρονου γηπέδου.

Το σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου, ανέλαβαν τρείς Καταλανοί αρχιτέκτονες, οι Φρανσέσκ Μπιτζανς-Μιρό,Λορένθο Γκαρθία Μπαρμπόν και Χοθέπ Σοτέρας Μαουρί.

Τα έργα ξεκίνησαν το Μάρτιο του 1954, και το ‘Καμπ Νου» που στα Καταλανικά σημαίνει καινούριο γήπεδο, εγκαινιάστηκε στις 24 Σεπτέβμρη του 1957, με φιλικό παιχνίδι της Μπάρτσα, κόντρα στη Λέγκια Βαρσοβίας, το οποίο παρακολούθησαν πάνω απο 90.000 φίλαθλοι, δημιουργώντας απίστευτη ατμόσφαιρα. Οι «μπλαουγκράνα» επικράτησαν 4-2, με τον Εουλόχιο Μαρτίνεθ να πετυχαίνει το παρθενικό γκολ στο νέο γήπεδο……

Στα χρόνια που ακολούθησαν, το 105×68 διαστάσεων τεραίν του ‘Καμπ Νου» πάτησε ένας γαλαξίας αστέρων του ποδοσφαιρικού και όχι μόνο, στερεώματος. Και λέμε «όχι μόνο», διότι εκεί διοργανώθηκαν μεγάλες συναυλίες. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά, τους U2,Pink Floyd,Μπρους Σπρίνγκστιν, την τριάδα των τενόρων, Παβαρότι-Ντομίνγκο-Καρέρας κλπ.

Ακόμα και υπαίθρια λειτουργία των Καθολικών έγινε εκεί, στις 17 Νοέμβρη του 1982, στην οποία χοροστάτησε ο Παπας Ιωάννης Παύλος ο Β’…..

Το Καμπ Νου, εννοείται ότι είναι 5 αστέρων στην αξιολόγηση της ΟΥΕΦΑ, όταν κατασκευάστηκε, είχε χωρητικότητα 90.000 θεατών, που το 1982, για τις ανάγκες του Μουντιάλ της Ισπανίας,αυξήθηκε σε 120.000.

Τα τελευταία χρόνια όμως, για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με ους νέους κανονισμούς, η χωρητικότητα του έπεσε στις 98.000.

Στους χώρους του γηπέδου, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα της Βαρκελώνης, λειτουργεί μουσείο, που κάθε χρόνο, το επισκέπτονται πάνω από ένα εκατομύριο κόσμου.

Αν βρεθείτε στη Βαρκελώνη, θα είναι τεράστια παράλειψη να μην το επισκεφθείτε, έχοντας διαβάσει σ’ ετούτο το άρθρο, κάποια στοιχεία που αφορούν την ιστορία του…