Πρώτη γνωριμία με το τόξο

Μετά το σύντομο ιστορικό του Συλλόγου μας, προχωρούμε σε μια πρώτη γνωριμία με το τόξο και κατ΄επέκταση με την τοξοβολία.

Το τόξο απαντάται ήδη από την προϊστορική εποχή, ως ένα αποτελεσματικό, εκηβόλο (από το επίρρημα «εκάς»  που σημαίνει μακριά και το ρήμα «βάλλω») όπλο. Η χρήση του ήταν ευρεία στην αρχαιότητα και περισσότερο διαδεδομένη στους λαούς της Ανατολής, καθώς οι τοξότες των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων είχαν βοηθητικό ρόλο.  Η ευρεία χρήση του συνεχίστηκε και στον Μεσαίωνα και εξαλείφθηκε σταδιακά κατά τον 15ο αιώνα, λόγω της χρήσης της πυρίτιδας. Με την αρχική του μορφή το συναντούμε πλέον σε διάφορους πρωτόγονους λαούς ως μέσο κυνηγιού, ενώ χρησιμοποιείται ως όπλο με άλλες μορφές (π.χ. βαλλίστρα) από ειδικές δυνάμεις και όχι μόνο.

Στην αρχική του μορφή το τόξο αποτελείται από μία βέργα που κατασκευάζεται από διάφορα υλικά, όπως ξύλο καρυδιάς και φτελιάς, μπαμπού, ακόμη και από μέταλλο ή κέρατο, με μήκος από 1,00 μέχρι 2,60 μέτρα. Στα δύο άκρα της βέργας είναι δεμένη η χορδή, κατασκευασμένη από σχοινί. Αφού προσαρμοστεί κατάλληλα το βέλος, η χορδή τεντώνεται, με αποτέλεσμα η ήπια δυναμική ενέργεια να μετατρέπεται σε ακαριαία αποδιδόμενη κινητική ενέργεια, που μεταβιβάζεται στο βέλος, ωθώντας αυτό βίαια προς τα εμπρός.

Τα σύγχρονα τόξα είναι τα ολυμπιακά ή αντικυρτά τόξα (recurve bow) και τα σύνθετα τόξα (compound)Τα πρώτα αποτελούν την εξέλιξη της κλασικής μορφής του τόξου και χρησιμοποιούνται στους ολυμπιακούς αγώνες, ενώ τα δεύτερα χρησιμοποιούνται και ως κυνηγετικά, διαθέτοντας μηχανικά μέσα υποβοήθησης, όπως τροχαλίες στα σημεία στήριξης της χορδής.

protoporos athlitika nea eidiseis

Ο στόχος στον οποίο καρφώνεται το βέλος αποτελείται από δέκα ομόκεντρους κύκλους, πέντε διαφορετικών χρωμάτων και συγκεκριμένα: κίτρινο, κόκκινο, μπλε, μαύρο, άσπρο, από μέσα προς τα έξω, αντίστοιχα. Κάθε κύκλος αντιπροσωπεύει και ένα αριθμό βαθμών (10 και 9 για τους κίτρινους, 8 και 7 για τους κόκκινους, 6 και 5 για τους μπλε, 4 και 3 για τους μαύρους και 2 και 1 για τους άσπρους). Στόχος κάθε τοξότη είναι η συλλογή των περισσότερων δυνατών βαθμών, δηλαδή η στόχευση όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο κέντρο του στόχου.

Η απόσταση στην οποία διαγωνίζονται οι αθλητές αλλάζει ανάλογα με το είδος του αγώνα και την κατηγορία στην οποία εντάσσεται ο κάθε αθλητής ανάλογα με την ηλικία του. Οι επίσημες αποστάσεις για την κατηγορία αντρών είναι 90m – 70m – 50m – 30m και για την κατηγορία γυναικών είναι 70m – 60m – 50m – 30m. Για τους αγώνες που διεξάγονται σε κλειστό χώρο, η απόσταση είναι 18 μέτρα.

Ο Σύλλογος ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ διαθέτει εκπαιδευτικά ολυμπιακά τόξα και βέλη που μπορούν να χρησιμοποιούν οι αθλητές του για τις ανάγκες της προπόνησης.

Toxovolia olaballa athlitika nea eidiseisΩστόσο, όσο εξελίσσεται ένας αθλητής, γίνεται απαραίτητη η προμήθεια ατομικού εξοπλισμού, που να είναι ρυθμισμένος στις ανάγκες κάθε τοξότη και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον ίδιο.