Τότε που ο ΠΑΟΚ έπαιρνε παιχταράδες

600

Kι’όμως υπήρχε εποχή, που ο ΠΑΟΚ έπαιρνε παιχταράδες στο μπάσκετ.

Αυτή η εποχή, μοιάζει απίστευτη για τους νεότερους, και μακρυνή ανάμνηση, για τους φανατικούς που έκαναν κόλαση το Αλεξάνδρειο εκείνη την εποχή, και τώρα έχουν γκριζάρει…..

Θυμάμαι, ήταν Ιούλιος του 1993, που ο κόσμος του ΠΑΟΚ οργάνωσε συλλαλητήριο, με αφορμή την υπόθεση του Νάσου Γαλακτερού.

Εκείνο το καλοκαίρι, ήταν το καλοκαίρι των «προσφύγων» του μπάσκετ.

Ο Γιαννάκης είχε προσφύγει κατά του Άρεως. Ο Παταβούκας και ο Γαλακτερός εναντίον της ΑΕΚ. Και ο ΠΑΟΚ είχε «πρόσφυγα», αλλά το όνομα του μου διαφεύγει, και δεν έχω λόγους να το θυμάμαι.

Η ομάδα προέρχονταν από μια εντυπωσιακή σε απόδοση και θέαμα χρονιά, αλλά με τραγική κατάληξη.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, ετοίμαζε το νέο ΠΑΟΚ, σε νέα πρότυπα. Την προηγούμενη σαιζόν, η ομάδα έπασχε στη θέση «τρία», εκεί χρησιμοποιήθηκε κατά συνθήκη, ο Κέν Μπάρλοου.

Το τριάρι που έλειπε εντοπίσθηκε, και ήταν ο Νάσος Γαλακτερός. Από τα αστέρια της ΑΕΚ, έκανε και καλό Ευρωμπάσκετ εκείνο το καλοκαίρι.

Ο Ίβκοβιτς, ήθελε το Γαλακτερό στη θέση «τρία», για να μη χρειαστεί να καλύψει τη θέση με ξένο.

Η προσφυγή του Γαλακτερού κατά της ΑΕΚ, κωλυσιεργούσε αρκετά. Ο παίκτης, φυσικά και ήθελε να έρθει στον ΠΑΟΚ, που τότε ανήκε στην ελίτ της Ευρώπης.

Με αφορμή την υπόθεση Γαλακτερού, ο κόσμος του ΠΑΟΚ, που εκείνα τα χρόνια είχε το μπάσκετ σε πρώτο πλάνο, οργάνωσε ένα συλλαλητήριο στην καρδιά του καλοκαιριού, που έμεινε στην ιστορία.

Χιλιάδες κόσμου έκαναν πορεία, διαδηλώνοντας με αιτήματα για δικαιοσύνη, όχ μόνο στο θεμα του Γαλακτερού, αλλά και σε άλλα θέματα που ταλαιπωρούσαν επί χρόνια τη Βόρεια Ελλάδα. Μπορούν να φανταστούν οι νεότεροι, ότι χιλιάδες κόσμου, βγήκαν στους δρόμους, μέσα στο κατακαλόκαιρο, με αφορμή μια μεταγραφή στο μπάσκετ;

Τότε που ο ΠΑΟΚ έπαιρνε παιχταράδες
Φωτό από το συλλαλητήριο για το Γαλακτερό.

Πιθανώς, ο θόρυβος που έγινε γύρω από τη μεταγραφή του Γαλακτερού, έκανε ζημιά στον παίκτη, καθώς η απόδοση του δεν ήταν η αναμενόμενη. Έμεινε στον ΠΑΟΚ δυό χρόνια, και τα ματς που δικαιολόγησε τ’όνομα του, είναι μετρημένα.

Στη σκιά της υπόθεσης Γαλακτερού, ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να κλείσει και άλλη μια σπουδαία, για τα δεδομένα της εποχής, μεταγραφή.

Τότε που ο ΠΑΟΚ έπαιρνε παιχταράδες
Φωτό από πρωτοσέλιδο της εποχής, για την εξέλιξη στην υπόθεση του Ρεντζιά

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ήταν το next big thing του Ελληνικού μπάσκετ. Συνδύαζε ύψος και ταλέντο. Ανήκε στο Δαναό Τρικάλων, και τον ήθελαν …όλοι. Τελικά, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να τον αποκτήσει και αυτόν.

Ο ίβκοβιτς ήθελε με τους δύο ξένους, να καλύψει τις θέσεις των βασικών ψηλών.

Ετσι, αποκτήθηκαν ο Μπέρι, που την προηγούμενη σαιζόν έπαιζε στον ΟΣΦΠ, και ο ερχομός του έγινε με έναν χρόνο καθυστέρηση, που αν δεν γινόταν αυτή η καθυστέρηση, η ιστορία θα είχε γραφτεί αλλιώς.

Ήρθε κι’ένας …Σάβιτς από μια …Μπαρτσελόνα, που μας …χάλασε, γιατί δεν θέλαμε σέντερ 2,05. Και στις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, αμφισβητήθηκε έντονα. Τότε, που τους υποψήφιους ξένους, που θα φορούσαν τη φανέλα του ΠΑΟΚ, τους ξέραμε απ’το NBA Jam, και ψάχναμε να βρούμε το στατιστικά τους, στις σελίδες του ΝΒΑ στο «Τρίποντο».

Ολ’αυτά, τα θυμόμαστε εμείς που τα ζήσαμε τότε, και μελαγχολούμε. Τα λέμε και στους νεότερους, και δεν μας πιστεύουν.

Και τραγουδάνε στην Τούμπα «και σκότωσα για ένα εισιτήριο», χωρίς να γνωρίζουν τι πάει να πει αυτό, όταν το είσιτήριο ήταν για το Άλεξάνδρειο, και δεν φαντάζονται ποτέ, ότι υπήρχαν τέτοιες καταστάσεις για το «μπασκετάκι»……………