Ο πιο γνωστός ύμνος στην ιστορία του ποδοσφαίρου: «You’ll Never Walk Alone»

515

Πολύ λίγα τραγούδια, έως ελάχιστα, είναι τόσο στενά συνδεδεμένα με κάποια ομάδα, με εξαίρεση το «You’ll Never Walk Alone» , τον παγκοσμίως αναγνωρίσιμο ύμνο της Λίβερπουλ. Το συγκεκριμένο τραγούδι, αποτελεί έναν ύμνο ενάντια σε κάθε λογής δυσχέρεια και πηγάζει μέσα από τα σπλάχνα μιας ομάδας ανθρώπων, ήτοι των οπαδών της Λίβερπουλ, οι οποίοι ζουν αναμφίβολα σε μία πόλη, η οποία θεωρείται η πιο φτωχή της Αγγλίας, ίσως και από τις πιο φτωχές της Ευρώπης.

Βέβαια, η ιστορία του ύμνου αυτού είναι περίπλοκη και πριν την δεκαετία του 1960, στο Anfield, άκουγες από τις κερκίδες τραγούδια των Beatles, όπως για παράδειγμα το διάσημο «She loves you yeah yeah yeah», το οποίο κατά κοινή ομολογία, αποτελούσε το αγαπημένο τραγούδι των «Koppites».

Το «You’ll Never walk Alone«, ξεκίνησε την πορεία του ως ένα ασήμαντο μουσικό έκθεμα, στο μιούσικαλ «Carousel», των Rodgers και Hammerstein, το 1945 στο Broadway. Βέβαια, η πιο γνωστή του ηχογράφηση, έλαβε χώρα το 1963, όταν ένα μουσικό group από το Λίβερπουλ και συγκεκριμένα οι «Gerry and the Pacemakers», το διασκεύασαν στην πλέον γνωστή μορφή του.

Θα πρέπει να τονιστεί εδώ, ότι προς το τέλος της εν λόγω δεκαετίας, άρχισε η περιβόητη παρακμή της πόλης του Λίβερπουλ, όταν ο «αριστοκρατικός» νότος της Αγγλίας, αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να αφήσει ένα ασήμαντο λιμάνι του βορρά, να κρατάει όλα τα εμπορικά ηνία του «νησιού», με ότι αυτό συνεπάγεται σε χρηματικά αντίτιμα, τα οποία ήταν τεράστια από τις καθημερινές εμπορικές συναλλαγές που ελάμβαναν χώρα στο Λίβερπουλ.

Σημειωτέον ότι από την δεκαετία του 1940 μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 1950, το λιμάνι του Λίβερπουλ δεχόταν ετησίως πάνω από 15.000 καράβια τα οποία ξεφόρτωναν εκεί πάσης φύσεως εμπορικών αγαθών. Έτσι, όπως είναι ευνόητο, το τραγούδι αυτό, το οποίο όπως προαναφέρθηκε είναι ουσιαστικά ένας ύμνος κατά κάθε δυσκολίας, άρχισε να αντιπροσωπεύει τους πολίτες του άλλοτε κραταιού λιμανιού, οι οποίοι έβλεπαν την καθημερινότητά τους να αλλάζει άρδην.

ola balla liverpool

Περαιτέρω, θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι το πρώτο γήπεδο στην Αγγλία, το οποίο είχε τον δικό του DJ, ο οποίος κατά το ημίχρονο κάθε αγώνα έπαιζε τα δέκα καλύτερα μουσικά hits του μήνα, ήταν το Anfield, με τον εικονικό George Sefton, ο οποίος ακόμη και σήμερα σε ηλικία περίπου 80 ετών, εμμένει να παίζει τραγούδια από δίσκους βινυλίου χρησιμοποιώντας  την τεράστια μουσική συλλογή του.

Έτσι, τουλάχιστον όπως είναι ευρέως αποδεκτό, χωρίς βέβαια να μπορεί κανείς με σιγουριά να χρονολογήσει πότε πρωτακούστηκε το «You’ll Never Walk Alone» στο Anfield, ο George Sefton, έπαιξε το κομμάτι αυτό όταν βρισκόταν στα πρώτα δέκα τραγούδια του top ten της Αγγλίας και έτσι είναι πιθανόν στο παιχνίδι της Λίβερπουλ με την Γουέστ Μπρόμ στις 19  Οκτωβρίου του 1963 να πρωτοτραγουδήθηκε από τους οπαδούς της «ομάδας του πουλιού» (αναφέρομαι βέβαια στο έμβλημα της ομάδας το οποίο είναι το Liver Bird).

Συνακόλουθα το τραγούδι μετά από δύο βδομάδες έγινε νούμερο 1 και έτσι ξαναπαίχτηκε στο παιχνίδι της Λίβερπουλ ενάντια στην Λέστερ.

Όποια λοιπόν και να ήταν η πορεία του τραγουδιού αυτού, το σίγουρο είναι ότι οι οπαδοί της Λίβερπουλ, το συνέδεσαν με τα δικά τους βάσανα και βιοπορισμό που γινόταν δυσκολότερος με το πέρασμα του χρόνου και έτσι το 1965 στο Wembley στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ενάντια στην Leeds United, ο πολύ αγαπητός παρουσιαστής του BBC, Kenneth Wolstenholme, όταν ηχούσε από άκρη σε άκρη το «You’ll Never Walk Alone» από τους οπαδούς της Λίβερπουλ, το χαρακτήρισε και επίσημα πλέον, ως την ταυτότητα της Λίβερπουλ και των οπαδών της.

Βέβαια και οι οπαδοί της Σέλτικ ξεκίνησαν να τραγουδούν τον ίδιο ύμνο, μετά από τον γνωστό ημιτελικό του τότε Κυπέλλου Κυπελλούχων, έν έτος 1966 και σήμερα αποτελεί και τον ύμνο της Borussia Dortmund, του «κιτρινόμαυρου τείχους» που έχτισε ο μεγάλος Γιούρκεν Κλόπ, αλλά το «You’ll Neven Walk Alone», ήταν, είναι και θα είναι πάντα συνυφασμένο με την θρυλική ομάδα της Λίβερπουλ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΟι ποδοσφαιριστές από μέσα
Επόμενο άρθροΤέλος καριέρας, αλλά το ρεκόρ παραμένει
Ο Shanklymaniac - κατά κόσμον Γιώργος Χριστοφορίδης - είναι από τους πλέον φανατικούς και καταρτισμένους οπαδούς της Liverpool. Σπούδασε νομική στο Manchester Metropolitan University, μεταπτυχιακό σε Διεθνή Δίκαιο στο Liverpool University και μεταπτυχιακά σε επαγγελματικό επίπεδο στο College Of Law στο Chester. Είναι επί σειρά ετών κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας στο Anfield, το οποίο επισκέπτεται όσο πιο συχνά του επιτρέπουν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις. Ο Γιώργος Χριστοφορίδης είναι Δικηγόρος Ιωαννίνων, ιδρυτικό μέλος και senior partner της Δικηγορικής Εταιρίας "CMC LAW FIRM" η οποία εδρεύει στα Ιωάννινα, οδός Καλούδη 10.