Η Βασίλισσα με τα δύο πρόσωπα

69

Η Βασίλισσα με τα δύο πρόσωπα.Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα στον αθλητισμό είναι να διαχειριστείς το «πρέπει». Η Α.Ε.Κ. μπήκε στο παρκέ του Ο.Α.Κ.Α. με μοναδικό στόχο τη νίκη απέναντι στη Μούρθια και τα κατάφερε ακόμαι και εάν το τελικό 77-75 καρδιοχτύπησε τους φίλους της στο τέλος. Έτσι ο μοναδικός ελληνικός τελικός φέτος θα είναι αυτός του Basketball Champions League, με αντίπαλο τη Μονακό.

Σε έναν ημιτελικό Final 4 είναι δεδομένο ότι θα πάνε στην άκρη τα συστήματα για να βγει μπροστά το πάθος, η αυταπάρνηση και φυσικά η εμπειρία από τέτοιου είδους παιχνίδια.

Μπορεί για την ένωση το δίδυμο Χάρις-Πάντερ να σκόραρε 36 από τους 77 πόντους αλλά ο πραγματικός MVP του ημιτελικού είναι ο Βασίλης Ξανθόπουλος.

Σε 17 λεπτά αγωνιστικής παρουσίας δε σκόραρε ούτε μισό πόντο, μοίρασε όμως 7 ασίστ, κατέβασε 2 ριμπάουντ και ένα κλέψιμο, αλλά κυρίως έβαλε σε τάξη το άναρχο παιχνίδι της ομάδας του. Κάθε φορά που ο Ξανθόπουλος έλειπε από το παρκέ και την οργάνωση αναλάμβανε ο Γκρίν η Α.Ε.Κ. θύμιζε κάτι από ομάδα.

Δεν είναι τυχαία η ψήφος εμπιστοσύνης που πήρε από τον Ντράγκαν Σάκοτα στο τελευταίο δίλεπτο. Από κοντά και οι Μαυροειδής,Βασιλόπουλος, Ντούσαν Σάκοτα με τον τελευταίο μάλιστα να σκοράρει 15 πόντους.

Το αμυντικό ριμπάουντ ωστόσο ήταν σημαντική πληγή που πρέπει να κλείσει για τον τελικό με τη Μονακό. Η Μούρθια κέρδισε 15 έναντι 6 αλλά ούτε αυτό, ούτε η ευστοχία παιχτών όπως ο Μπενίτε και ο Χάνα, μπόρεσε να την οδηγήσει στο ροζ φύλλο. Όσο και αν ήθελε στο τέλος ο Χάρις με τον Γκριν να δώσουν ελπίδες στους Ισπανούς το μόνο που κατάφεραν ήταν να προσφέρουν ένα ντέρμπι στους 16.000 φίλους της ομάδας τους.

Το πιο σημαντικό όμως για την Α.Ε.Κ. είναι να σταματήσει να παρουσιάζει τη διπολική διαταραχή όταν αλλάζει ο εγκέφαλος του γηπέδου. Σε αυτό θα βοηθήσει να μπει ο Γκριν πιο συγκεντρωμένος, βάζοντας στο παιχνίδι και τους συμπαίχτες του, χωρίς να αναλώνεται η ομάδα διαρκώς σε φάσεις ένας εναντίον ενός.

Όσο εγκεφαλικό γκαρντ και αν είναι ο Ξανθόπουλος δε παύει να μετράει 34 χρόνια στην πλάτη του. Άλλα τόσα και ο Βασιλόπουλος, ενώ ο Μαυροειδής είναι στα 32.

Σε λιγότερο από 48 ώρες είναι δύσκολο να επαναλάβουν το ίδιο παιχνίδι (κυρίως ο Ξανθόπουλος) λόγω κούρασης. Εκεί θα δούμε ποιος από τους Αμερικανούς των κιτρινόμαυρων έχει το σθένος να βγει μπροστά και να αναλάβει ευθύνες ή ποιος

θα καθίσει στον πάγκο να κουνάει την πετσέτα.

Οι Μονεγάσκοι είναι μια πολύ καλή ομάδα, ίσως η ανώτερη από άποψης ποιότητας και από τις τέσσερις, αλλά αυτό σε έναν τελικό ισοσκελίζεται από τη δύναμη της έδρας. Άλλωστε η Α.Ε.Κ. φέτος έχει κερδίσει φέτος σε τελικό πολύ πιο ισχυρό αντίπαλο από αυτόν της Κυριακής και μάλιστα σε ουδέτερο έδαφος.

Το γαλόνι της Κυπελλούχου Ελλάδος αποτελεί πυξίδα για αυτή την ονειρεμένη Ευρωπαϊκή πορεία ως τον τελικό της 6ης Μαϊου.

Ένα βήμα μένει πλέον…