ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Ενα ταξίδι 4 χρόνων

396

ΠΕΤΡΑΚΗΣ: Ενα ταξίδι 4 χρόνων

Διανύουμε τις πρώτες μέρες του 2018 και στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙ ΝΑ ο Γιάννης Πετράκης είναι έτοιμος να συμπληρώσει 4 χρόνια στην ηγεσία της Ηπειρώτικης ομάδας.

Στην Ελλάδα των μνημονίων, οικονομικές δυσκολίες δεν περνούν μόνο οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι Ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες. Χριστοβασίλης και Πετράκης όμως παρά τις δυσκολίες αποφάσισαν να προσαρμοστούν σε ένα πιο σφιχτό οικονομικό πλαίσιο και να ακολουθήσουν μια διαφορετική μεταγραφική και αγωνιστική πολιτική που δεν θα αμφισβητούσε παράλληλα τις φιλοδοξίες τους.

Ένα πλάνο που όχι απλά πέτυχε, αλλά έφερε τους Ηπειρώτες σε ανταγωνιστική θέση στο πρωτάθλημα αλλά και στην πρώτη τους Ευρωπαϊκή πορεία. Ποια ήταν όμως τα δεδομένα στα οποία βασίστηκαν οι διοικούντες του ΠΑΣ και πέτυχαν;

Αρχικά στηρίχθηκαν κατά κύριο λόγο στην εγχώρια αγορά πιστεύοντας στο ταλέντο νεαρών και μη, μικραίνοντας το μπάτζετ και κάνοντας συγκεκριμένες μεταγραφές ξένων παιχτών. Η ακαδημία του ΠΑΣ άρχισε σταδιακά να αναβαθμίζεται και να κάνει προσπάθεια να βοηθήσει την ανδρική ομάδα προμηθεύοντας την με αξιόλογους νεαρούς.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Οικονόμου- που κάνει καριέρα στην Ιταλία αυτή την στιγμή- ο Μιχαήλ(παλαιότερα βέβαια) και το πρόσφατο μεταγραφικό απόκτημα της Άρσεναλ, ο Κωνσταντίνος Μαυροπάνος.

Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι διατηρεί την τελευταία 3ετία ένα σταθερό κορμό παιχτών οι οποίοι αποκτούν ομοιογένεια και λειτουργούν πετυχημένα ως σύνολο.

Ο Πετράκης ωστόσο εφάρμοσε κάτι καινοτόμο για τα Ελληνικά δεδομένα στην Ηπειρώτικη ομάδα. Δούλεψε την ομάδα πάνω στον σχηματισμό 3-5-2 με τις εκάστοτε παραλλαγές, κάτι που κρίνεται πολύ πετυχημένο και έξυπνο ταυτόχρονα.

Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί ένα από τα πιο ευέλικτα και δύσκολα στην αντιμετώπιση από τον αντίπαλο, αν φυσικά εφαρμόζεται σωστά. Με την χρήση των τριών στην άμυνα υπερέχει απέναντι στον ένα ή δύο επιθετικούς που θα χρησιμοποιεί η αντίπαλη ομάδα, μειώνοντας έτσι το ρίσκο για να δεχθεί γκολ.

Επίσης η χρήση δύο γρήγορων και ικανών στην επιθετική και αμυντική αντίληψη, μπακ-χαφ, δημιουργεί υπεραριθμία στην αντίπαλη περιοχή και δίνει στην ομάδα το απαιτούμενο πλάτος, με στόχο την ελευθερία των δημιουργικών παιχτών στον κεντρικό άξονα. Ταυτόχρονα τα μπακ-χαφ όμως θα πρέπει να εφαρμόζουν πιστά το αμυντικό transition και να επιστρέφουν ταχύτατα στην άμυνα γιατί αλλιώς οι αμυντικοί της ομάδος θα βρίσκονται εκτεθειμένοι.

Χρησιμοποιώντας επίσης ένα ταλαντούχο και δημιουργικό ποδοσφαιριστή ανάμεσα στο κέντρο και το επιθετικό δίδυμο να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της ομάδος, προσφέρονται πολλές πιθανότητες για τη δημιουργία απειλής προς την αντίπαλη εστία. Το κάθετο παιχνίδι είναι κύριο χαρακτηριστικό για την επιθετική λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος. Κρίνεται απαραίτητη λοιπόν η χρήση ενός τέτοιου παίχτη διότι αλλιώς το επιθετικό πλάνο αναλώνεται σε παράλληλες πάσες και πλάγιες μεταβιβάσεις στα μπακ-χαφ με σκοπό την σεντρα στους επιθετικούς. Κάτι που είναι αρκετά προβλέψιμο και άρα εύκολα αντιμετωπίσημο.

Στο παράδειγμα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ λοιπόν παρατηρούμε πως η αξιολόγηση του 3-5-2 στον αγωνιστικό χώρο κρίνεται αρκετά καλή τηρουμένων βέβαια και των αναλογιών. Η αμυντική τριπλέτα αποτελείται από έμπειρους παίχτες και η παρουσία του μέχρι πρότινος, Κωνσταντίνου Μαυροπάνου, την έκανε πολύ δυνατή.

Στο κέντρο Γαρουφαλιάς και Λίλα αποδίδουν ικανοποιητικά στο ρόλο του κόφτη των αντίπαλων επιθέσεων αλλά και στην μεταβίβαση της κατοχής από άμυνα σε επίθεση. Η κύρια δύναμη ωστόσο του ΠΑΣ ακούει στο όνομα Pedro Conde.

Συνέχισε το αρνητικό σερί...

Ο Ισπανός επιθετικός είναι αποτελεσματικότατος και αιχμή του δόρατος για την Ηπειρώτικη ομάδα. Τα γκολ του είναι πολύτιμα για τον ΠΑΣ και χωρίς αυτόν τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, προς το χειρότερο βέβαια. Ωστόσο το κύριο πρόβλημα για τον Γιάννη Πετράκη είναι αναποτελεσματική απόδοση του Χαλκιαδάκη στο ρόλο του δημιουργικού παίχτη.

Δυστυχώς σε πολλά παιχνίδια δείχνει ανήμπορος να δημιουργήσει φάσεις για τους επιθετικούς ή και τον εαυτό του. Η κάθετη πάσα που περιμένει ο προπονητής του, έρχεται πολύ σπάνια και έτσι καθιστά δύσκολη την δημιουργία ευκαιριών στην εστία του αντιπάλου.

Σίγουρα λοιπόν αν ο Conde είχε ένα παίχτη στην πλάτη του που είναι πάντα έτοιμος να δει την κάθετη πάσα στην κίνηση του Ισπανού, ίσως τα γκολ του να ήταν παραπάνω. Κάτι τέτοιο συνέβει αρκετές φορές στο πρόσφατο παιχνίδι κυπέλλου με τον Λεβαδειακό, όπου βέβαια χρησιμοποιήθηκε στο ρόλο του οργανωτή των επιθέσεων ο Vidal. Σ’ αυτό το ματς ο Conde πέτυχε δύο γκολ.

Ένα ακόμη πρόβλημα στη λειτουργία του ΠΑΣ είναι όταν παίζει σε ματς που έχει την υπεροχή και τα μπακ χαφ- όπως και όλη η ομάδα- είναι ψηλα στο γήπεδο. Σε περίπτωση απώλειας της κατοχής, εμφανίζει αδυναμία στο αμυντικό transition.

Δηλαδή η επιστροφή των παικτών του από θέση επίθεσης σε καθεστώς άμυνας, γίνεται αργοπορημένα παραχωρώντας έτσι χώρο στον αντίπαλο να εκδηλώσει την αντεπίθεση του με πολλές αξιώσεις. Σ’ αυτό οφείλουν να βελτιωθούν κυρίως τα μπακ-χαφ του ΠΑΣ, Μπουκουβάλας και Καρανίκας διότι είναι αυτοί που θα προστατέψουν την τριπλέτα της άμυνας κλείνοντας τους διαθέσιμους χώρους, με τη βοήθεια φυσικά και των κεντρώων.

Η παρουσία του Καρανίκα στην ενδεκάδα μπορεί να κρίνεται καλή αλλά μόνο ως προς το επιθετικό κομμάτι διότι σε γρήγορες εναλλαγές ειδικά από άμυνα σε επίθεση δεν παρέχει τα αναμενόμενα.

Η απώλεια του Fonsi Nadales είναι εμφανής αφού ο ίδιος κάλυπτε επάξια το αριστερό άκρο του σχηματισμού παρέχοντας σωστή αμυντική τοποθέτηση αλλά και επιθετική δημιουργία σημειώνοντας μέχρι την πρόσφατη αποχώρηση του 7 ασσίστ. Το κενό του καλύπτει ο Μπουκουβάλας που δυσκολεύεται στο επιθετικό κομμάτι όντας δεξιοπόδαρος. Σίγουρα μια επικείμενη απόκτηση ενός αριστερού μπακ-χαφ θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τον Πετράκη.

Κλείνοντας, ο ΠΑΣ πετυχαίνει στην εφαρμογή ενός δύσκολου συστήματος και ειδικά απένταντι σε μεγαλύτερου δυναμικού ομάδες είναι ικανός να τις δυσκολέψει πολύ. Βελτιώτικές κινήσεις μπορεί να χρειάζονται αλλά δεν παύει να είναι κάτι καινοτόμο για τα Ελληνικά δεδομένα που ο Πετράκης τόλμησε και με τη σκληρή δουλειά που καταβάλει με τους παίχτες του, γίνεται όλο και ανταγωνιστικότερος είτε πετυχαίνοντας κερδοφόρες συμφωνίες για παραχώρηση των ποδοσφαιριστών που χρησιμοποιεί, είτε με την αγωνιστική του κατάταξη στο πρωτάθλημα.

Επιμέλεια άρθρου: Γιάννης Κουνιατσιώτης