Εκεί στο 1971 σε μια γειτονιά της πόλης

606

Εκεί στο 1971σε μια γειτονιά της πόλης μας,που εκείνα τα χρόνια ήταν πραγματικά φτωχογειτονιά,αντίθετα με σήμερα που θεωρείται ένα από τα καλύτερα προάστια της πόλης μια παρέα κατοίκων υλοποίησε ένα όραμα που είχε ξεκινήσει λίγα χρόνια νωρίτερα.

Οι πρώτοι αυτοί κάτοικοι παρόλο που τα χρόνια εκείνα δυσκολεύονταν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες-να φανταστείτε ότι νερό έπαιρναν από μια βρύση κανα δυο χιλιόμετρα μακριά – υλοποίησαν ένα όνειρο που είχαν ,να φτιάξουν μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Κάπως έτσι ιδρύθηκε ο Π.Α.Ο ΠΕΝΤΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Μιας ομάδας από το κέντρο της πόλης και που όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει να αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της ΕΠΣ.ΗΠ χάρη βέβαια και στις θυσίες μερικών ανθρώπων που την αγαπούν πραγματικά.

ola balla athlitika nea eidiseis penteli

Έτσι λοιπόν στις 5 Μαΐου του 1971 η ομάδα δημιουργήθηκε  και ορίστηκε το πρώτο συμβούλιο προκειμένου η ομάδα να μπορέσει να ξεκινήσει τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις.Το πρώτο αυτό συμβούλιο αποτελούνταν από τους:

1)Ιωάννη Καλέ(43 ετών) κάτοικος συνοικισμού Πεντέλης που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος

2)Βασίλειο Φωτόπουλο Αντιπρόεδρο κάτοικο συνοικισμού Δροσιάς (28 ετών)

3) Θωμάς Τζούλης .Γενικός Γραμματέας (36 ετών)κάτοικος Πεντέλης

4)Κόντος Ιωάννης .Ειδικός γραμματέας (27 ετών)κάτοικος Πεντέλης

5)Γατσόμαλλος Σωτήριος.Ταμίας (26 ετών) κάτοικος Πεντέλης

6)Ζήνδρος Θεόδωρος.Σύμβουλος (33 ετών)

7)Σταμούλης Ιωάννης .Σύμβουλος (45 ετών) κάτοικος Δροσιάς.

Τα χρώματα της ομάδας επιλέχθηκαν να είναι το άσπρο και το μπλέ και το όνομα δεν ήταν και πολύ δύσκολο να το βρούνε αφού η πλειοψηφία των ιδρυτών ήταν κάτοικοι της Πεντέλης.

Βασικοί παίχτες και ψυχή της ομάδας στο ξεκίνημά της ,που στελέχωσαν και κάποιες από τις θέσεις της διοίκησης ήταν οι :Λάιος Σπύρος, Ζήνδρος Θεόδωρος (τι μιλούσε τη μπάλλα ο κυρ Θόδωρας) ,Καμηνάς Κώστας, Μέλλος Γιώργος (το μυρίζονταν το γκολ από χιλιόμετρα),Καμηνάς Κώστας ,Σαρέας Βασίλης(ο αιώνιος πρόεδρος)Κύρκος Κώστας,Στεργίου Θεόδωρος, Κόκορης Αποστόλης (ξεκίνησε ως τερματοφύλακας στην Πεντέλη).

Κατά τη διάρκεια των χρόνων που ακολούθησαν πολλοί αξιόλογοι ποδοσφαιριστές,με περαιτέρω ανοδική εξέλιξη στο χώρο του ποδοσφαίρου πέρασαν από το δυναμικό της ομάδας.Ας δούμε ενδεικτικά μερικούς από αυτούς:

Κατσίφας Χρήστος,πολύ γνωστός σε όλους αφού έκανε μεγάλη καριέρα στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, Χολέβας Γιώργος άλλος ένας που αγωνίστηκε με τον ΠΑΣ γέννημα θρέμα της γειτονιάς, Καλτσάς Λεωνίδας σέντερ φορ ένας πραγματικός ταύρος που έπαιξε στη Φιλιππιάδα όταν αυτή ήταν στη Γ’ Εθνική, Μπίμπης Δημήτριος που έπαιξε στη Γ Εθνική με τον Περαμαϊκό. Ακόμη ο Γιάννης ο Μωραΐτης που έπαιξε στην Καρδίτσα Γ ‘ Εθνική και ο Σταύρος Χαρίσης στους ερασιτέχνες του ΠΑΣ.

ola balla athlitika nea eidiseis penteli

Πολλοί είναι και οι ποδοσφαιριστές που προέρχονταν από τη γειτονιά που ναι μεν μπορεί να είχε λίγα σπίτια αλλά τα περισσότερα παιδιά με μια μπάλλα ήταν στα πόδια όλη την ημέρα αφού  χώροι για ποδόσφαιρο στο συνοικισμό υπήρχαν αρκετοί.Μη φανταστείτε βέβαια γήπεδα στρωμένα ,χωράφια με πέτρες γεμάτα ήταν αλλά αυτά ήταν ψιλά γράμματα.

Να θυμηθούμε λοιπόν μερικούς από αυτούς που γεννήθηκαν ,μεγάλωσαν και έπαιξαν στην Πεντέλη.Όπως προαναφέραμε ήταν ο Γιώργος Χολέβας αλλά και ο αδερφός του Νίκος, ο Γιώργος Καλλές του Ιωάννη,τα αδέρφια Σταμούλη, Χρήστος και Αποστόλης,Τζιώτης Βασίλειος, Γιωτγιάννης Νίκος (τσίχλα την έκανε τη μπάλλα ο Νίκος) Γκίκας Γρηγόρης, Αποστόλης Ηλίας, τα αδέρφια Ηλίας και Σπύρος Κύρκος, Μπάρλης Λεωνίδας, Παπαδιάς Γιάννης, Ιωάννου Γιώργος και άλλοι πολλοί που σίγουρα σε αυτό το σημείωμα ξεχνάμε. Ποδοσφαιρομάνα η γειτονιά.

Υπήρχαν βέβαια στη διάρκεια αυτών των χρόνων άνθρωποι που έπαιξαν ποδόσφαιρο για πολλά χρόνια στην ομάδα αλλά τη στήριξαν και από το πόστο του διοικητικού παράγοντα δείχνοντας το δέσιμο που είχαν με την ομάδα. Ο Κώστα Καμηνάς ,ο Γιώργος Κουτρούμπας, ο Τάκης Μίσας,ο Τάσος Περιστέρης είναι μερικοί από αυτούς.

Εκτός από τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές που πέρασαν από την ομάδα, στην μακροχρόνια Ιστορία της υπάρχουν  αγωνιστικοί αντίπαλοι που οι κόντρες με αυτούς ήταν θέμα συζητήσεων στα ποδοσφαιρικά στέκια.

Ο πρόεδρος των προέδρων, όπως είχε ονομαστεί λόγω της μακροχρόνιας ενασχόλησής του με τον ΠΑΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, ο κ.Βασίλης Σαρέας  θυμάται:Ο Σταυραετός Συρράκου εκείνα τα χρόνια της προεδρίας του Γαλάνη είχε μια πανίσχυρη ομάδα ,με πολύ μεγάλο μπάτζετ.

Βλέποντας με λοιπόν ο πρόεδρος του Συρράκου φώναξε από μακριά  ¨αμάν βρε πρόεδρε μέχρι πότε θα με κοντράρεις» λόγω φυσικά της πολύ δυνατής ομάδας της Πεντέλης.

Θυμάται ακόμη ο πρόεδρος :έπρεπε να παίξουμε αγώνα στα Πράμαντα με την τοπική ομάδα.Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες,το λεωφορείο λόγω της χιονόπτωσης έφθασε στο γήπεδο με μεγάλη δυσκολία και ο αγωνιστικός χώρος ήταν σκεπασμένος με χιόνι.Παρόλα αυτά ο αγώνας έγινε και μάλιστα ήταν και ένα πάρα πολύ ωραίο παιχνίδι.

Παράγοντες που πέρασαν από την Πεντέλη και βοήθησαν την ομάδα όπως ο Κώστας Καμηνάς, ο Τάκης Μύσας ,ο Θόδωρος Στεργίου κ.α  θα χρειαζόταν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για να περιγράψουμε το έργο τους.Είναι παράγοντες που δε βοήθησαν την Πεντέλη αλλά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο γενικότερα.ola balla athlitika nea eidiseis penteli 3

 

Σε αυτό το μικρό αφιέρωμα θέλουμε να σταθούμε λίγο παραπάνω σε έναν άνθρωπο που πέρασε από όλα τα πόστα στην ομάδα,υπήρξε παίχτης ,προπονητής αλλά και πρόεδρος ,είναι μάλιστα και ο τωρινός πρόεδρος της ομάδας ο Τάσος Περιστέρης.

Όταν αναφερόμαστε σε ανθρώπους σαν τον Τάσο,δεν αναφερόμαστε σε έναν άνθρωπο της Πεντέλης,αναφερόμαστε σε έναν άνθρωπο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου ,σε έναν στυλοβάτη του που όπως λέει και ο ίδιος ¨έχουμε μείνει λίγοι ρομαντικοί και βαράμε κουπί ασταμάτητα για να σώσουμε τη βάρκα¨

Ο Τάσος πήγε στην ομάδα το 1977 και έπαιξε σε αυτή μέχρι το 1989. Το πρώτο του δελτίο το έβγαλε στον Αστήρ Αμφιθέας το 1969 τότε που ακόμα σε όλη την Ήπειρο υπήρχε μόνο ένας όμιλος όπως μας λέει ο ίδιος. Η ποδοσφαιρική του καριέρα τελείωσε το 1993 αφου έπαιξε και στις ομάδες του Περιστερίου και Προσήλιου.

Στη συνέχεια έγινε προπονητής για μια εικοσαετία και από αυτά τα χρόνια τα δέκα ήταν προπονητής στην Πεντέλη.

Όταν σταμάτησε την προπονητική το 2008  μπήκε στο συμβούλιο της Πεντέλης και στη συνέχεια έγινε πρόεδρος σε αυτή.

Πολλά,πάρα πολλά τα χρόνια και συνεχίζει ακούραστος.Πολλές βέβαια και οι αναμνήσεις.

Θυμάμαι αγώνα  στο Σταυράκι-  είναι και η έδρα της ομάδας-που το χιόνι είχε σκεπάσει τα πάντα και αγωνιζόμασταν με κόκκινη μπάλα,θυμάμαι αγώνα στην Κόνιτσα που στη διαδρομή είχαμε ατύχημα με το αυτοκίνητο.

Εκείνο βέβαια που έρχεται στο μυαλό του Τάσου πολύ έντονα, αλλά και αρκετών στη ομάδα της Πεντέλης ,είναι το πως χάθηκε το πρωτάθλημα της Α κατηγορίας τη χρονιά 1985-86 που οδηγούσε στην Εθνική ερασιτεχνική.

Ένα σπουδαίο σύνολο με προπονητή τον Κοσμά Μανέγα που διεκδίκησε τον τίτλο στα ίσα και τον χάσαμε σε έναν αγώνα που διήρκησε μέχρι το 115΄ώσπου να χάσουμε γιατί έτσι έπρεπε λέει ο Τάσος.Αυτοί που ασχολούνταν τότε θα καταλάβουν.

ola balla athlitika nea eidiseis penteli

Συνεχίζοντας την κουβεντούλα που πολλές φορές μάκραινε ,γιατί είναι τόσα πολλά και ενδιαφέροντα αυτά που έχει να πεί ,ερχόμαστε σιγά σιγά στο σήμερα και στα προβλήματα που υπάρχουν.

¨Δυστυχώς το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πεθαίνει ,δεν υπάρχει βοήθεια από πουθενά ούτε από την Πολιτεία ούτε από το Δήμο.Εχουμε μείνει λίγοι άνθρωποι που αγαπάμε το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και προσπαθούμε να το σώσουμε¨ και συνεχίζοντας μας λέει για το γήπεδο του Σταυρακίου το οποίο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ομάδα αφού λόγω ότι είναι χωμάτινο τα νεαρά παιδιά το αποφεύγουν.

Το γήπεδο φτιάχτηκε το 1981 με προσωπικές θυσίες του κ.Σαρέα και του κ.Δημήτρη Καρύδα.Όπως έγινε τότε έτσι είναι ακόμη.

Τα τελευταία χρόνια η ομάδα προσπαθεί να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σταθερότητα.Σκοπός της είναι η ανάδειξη ταλέντων με σωστή συμπεριφορά εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων μέσα από την έμπειρη ποδοσφαιρική της οικογένεια.

Μια κίνηση από τις πιο σημαντικές είναι η εμπιστοσύνη προς τον προπονητή Θανάση Δράκο όλα αυτά τα χρόνια (με ένα διάλειμμα ενός χρόνου) με σκοπό να χτίσει μέσω της φιλοσοφίας του αυτό που ονειρεύεται η Διοίκηση της ομάδας.

Ακόμη ένας στόχος είναι η δημιουργία κατάλληλων υποδομών όσον αφορά τις προπονήσεις αλλά και τους επίσημους αγώνες με πρωταρχικόν αυτόν της δημιουργίας γηπέδου με χόρτο στην επίσημη έδρα της στο Σταυράκι.

Εμείς από τη μεριά μας το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ.

Το Δ.Σ της ομάδας αποτελείται από τους:

Πρόεδρος:Περιστέρης Τάσος

Δ.Σ  Κύρκος Ηλίας, Γούσιας Γεώργιος ,Μάντζιος Δημήτριος, Τάτσης Δημήτριος ,Ζάνος Βασίλειος ,Ντάρας Αλέξανδρος ,Πάκος Ηλίας ,Χουντάι Δανιήλ ,Ζάβρος Βασίλειος

Το ρόστερ της ομάδας αποτελείται από:

Προπονητής:Θανάσης Δράκος

Τερματοφύλακες: Πέτσιος Μιχαήλ,Βλάχος Ιωάννης

Αμυντικοί :      Ντέτσικας Δημήτριος ,Πριόβολος Αλέξανδρος, Κίτσιος Αλέξανδρος ,Βούλγαρης Ευάγγελος,Μπούρης Γεώργιος

Μέσοι :Ντάρας Αλέξανδρος, Τάτσης Ευάγγελος, Μάντζιος Θεόδωρος, Ζάβρος Βασίλης, Κίτσιος   Θεόδωρος, Αναγνωστόπουλος Αλέξανδρος, Ζήκος Κώστας ,Δώνος Νίκος

Επιθετικοί:Βέλλιος Νίκος,Ξυδιάς Μανώλης,Τάτσης Δημήτριος,Χουντάι Δανιήλ, Χουλιάκης Μάνθος, Κονταξής Λάμπρος