Το οπαδικό γκέτο με τον ξεχωριστό αρχηγό

104

Το οπαδικό γκέτο με τον ξεχωριστό αρχηγό που έχει τις περισσότερες ποινές από οποιονδήποτε άλλο.
Δίπλα στο Μιλάνο, στέκει το μουντό και μεσαιωνικό Μπέργκαμο. Μια επαρχιακή πόλη του ιταλικού βορρά, την οποία μπορείς να αγαπήσεις για το μυστηριακό κλίμα της ή την αρχιτεκτονική της. Μια πόλη που έχει για καλύτερη διαφήμιση τα τελευταία χρόνια, την Αταλάντα.

Την ποδοσφαιρική ομάδα που αγαπάνε όλοι παθολογικά, μετατρέποντας οπαδικά το Μπέργκαμο σε ένα… γκέτο. Σε μια ξεχωριστή φυλή. Και αυτή η ξεχωριστή φυλή, δε θα μπορούσε παρά να έχει και έναν ξεχωριστό αρχηγό. Εναν από τους τελευταίους πραγματικούς ultras. Ονομάζεται Κλαούντιο Γκαλιμπέρτι, είναι γνωστός σε όλους ως ο «Il Bocia» και έχει τις περισσότερες ποινές από οποιονδήποτε άλλο, αλλά και τη μεγαλύτερη υποστήριξη από οποιονδήποτε άλλο.

Γεννήθηκε κοντά στο Atleti Azzurri d’ Italia, το γήπεδο της Αταλάντα, την οποία αγάπησε παθολογικά από μικρή ηλικία. Και από μικρή ηλικία αποφάσισε να τον ακολουθεί παντού, ταυτιζόμενος με τη ζωή του ultra. Στα καλά, αλλά και στα κακά, τα πιο επικίνδυνα, το λύσιμο των διαφορών με τους αντιπάλους ή με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Ενα τέτοιο σκηνικό, άλλωστε, θα του φέρει και την πρώτη τιμωρία στα μέσα της δεκαετίας του ’90, αλλά ο ίδιος θα έρθει σε πρώτο πλάνο, με κάθε επισημότητα, το 1998. Είναι η χρονιά που με δική του πρωτοβουλία θα ενωθούν μέλη των Nuova Guardia, BNA, WKA και Nomadi, προκειμένου να δημουργήσουν τους Atalanta Supporters. Δηλαδή την Curva Nord των μπεργκαμάσκι.

Αναγνώριση και στήριξη

Οποιοσδήποτε έχει επαφή με το ιταλικό ποδόσφαιρο, ξέρει ότι είναι μια δύσκολη έδρα. Οχι μόνο για την αντίπαλη ομάδα, αλλά και για τους αντίπαλους οπαδούς, αφού ο Bocia έχει καταφέρει όχι μόνο να κρατήσει όρθια οπαδικά την ομάδα του, αλλά και να τη δυναμώσει. «Γιουβέντους, Μίλαν, Ρόμα, Λάτσιο, Νάπολι… Ολες έχουν πολλούς οπαδούς, περισσότερους από εμάς. Γι’ αυτό και θέλουμε να έχουμε κόντρα μαζί τους. Κι αν δεν υπάρχει, θα τη δημιουργήσουμε εμείς», είχε πει παλαιότερα σε συνέντευξη του ο Γκαλιμπέρτι, εξηγώντας ότι για το Μπέργκαμο είναι υποχρέωση το να μην αλλοιωθεί. Να μην… παρθεί η πρωτοκαθεδρία οπαδικά. Κι όμως, αυτός ο τύπος με το έντονο παρελθόν, ο οπαδός που τιμωρήθηκε πάμπολλες φορές για τη συμμετοχή του σε σκηνικά, στην πόλη του έχει τη στήριξη όλων, όχι για την αγάπη του για την Αταλάντα αλλά για την αγάπη του προς τον συνάνθρωπο.

Οργάνωση εράνων ή εκδηλώσεων για τις οικογένειες, οικονομική βοήθεια από το ταμείο της Curva Nord προς όσους έχουν πραγματική ανάγκη, όλα αυτά έχουν βοηθήσει ώστε ο Κλαούντιο «Il Bocia» Γκαλιμπέρτι να δείξει ότι δεν είναι το… κτήνος που μπορεί να νομίζει όποιος δει μια φωτογραφία του ή διαβάσει για τις τιμωρίες του. Οποιος δεν μείνει σε αυτά, όμως, αλλά το ψάξει περισσότερο, θα δει ότι όλα όσα κάνει για το Μπέργκαμο, εκτιμώνται πολύ και στις άλλες πόλεις. Οπως, για παράδειγμα, στη γειτονική και μισητή (οπαδικά) Μπρέσια, οι οπαδοί της οποίας είχαν στηρίξει τον Bocia το 2005, με αφορμή την απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο, με το εξής πανό: «Nemico leale, Boci non mollare!» (πιστός εχθρός, Boci μην τα παρατάς).

Μια απαγόρευση εισόδου που είναι ουσιαστικά η… ιστορία της ζωής του. Ο Κλαούντιο τιμωρήθηκε για πρώτη φορά από τη Daspo, το αρμόδιο τμήμα της ιταλικής αστυνομίας για τους ultras, πριν 22 χρόνια και από τότε η ποινή του δεν έληξε ποτέ! Για την ακρίβεια, θα έληγε το 2020 αλλά οι αστυνομικές Αρχές του Μπέργκαμο αποφάσισαν να την παρατείνουν για άλλα τρία χρόνια, προκαλώντας μια σειρά αντιδράσεων από τους οπαδούς κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού. Και όχι μόνο αυτοί. Στο πλευρό του Bocia στάθηκαν όλοι.

Ο άνθρωπος που τιμωρείται… πάντα

Ακόμη και αυτοί της Τζένοα, με εκπρόσωπο των οποίων συνομιλούσε -και καταγραφόταν, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- ο Γκαλιμπέρτι το 2009, οργανώνοντας το πού θα συναντηθούν οι δύο τιφοζερίες για… να τα πουν. Ακόμη και αυτοί της Μίλαν, σε ένα ματς με την οποία, τον Νοέμβριο του 2007, οι ultras της Αταλάντα επιτέθηκαν -κατόπιν εντολής του αρχηγού τους- στην αστυνομία που ήταν στο γήπεδο λόγω του θανάτου του λατσιάλε Γκαμπριέλε Σάντρι, από σφαίρα αστυνομικού- λίγες ώρες πριν. «Το ποδόσφαιρο έπρεπε να σταματήσει και το σταματήσαμε, ήταν ηθική υποχρέωση μας», είχε πει αργότερα ο Κλαούντιο Γκαλιμπέρτι, ο οποίος έχει τη στήριξη ακόμη και του Τύπου σε αυτή τη μάχη του για διακοπή της ποινής του, η οποία ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

«Υπάρχει μια πόλη, το Μπέργκαμο, όπου το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι οι ληστείες, οι ξυλοδαρμοί ή η διακίνηση ναρκωτικών, αλλά ο Bocia, τον οποίο τιμωρούν πάντα και για τα πάντα», είχε γράψει το 2015 ο Χαβιέ Τζακομπέλι, διευθυντής της Tuttosport σήμερα, υπερασπιζόμενος τον αρχηγό των ultras.

Αυτών που προσπαθούν, για να κλείσουμε με τα λόγια του ίδιου του Bocia, «να ενώσουν την πόλη, να φέρουν τον ένα δίπλα στον άλλο. Είναι υποχρέωση μας να προστατεύσουμε τις πραγματικές αξίες του αθλήματος και του οπαδικού κινήματος και όσο είμαστε εδώ, θα μεταφέρουμε αυτό το πάθος ως το τέλος. Ως το τέλος όμως»