Τοξοβολία στα Γιάννενα

Ένας Αθλητικός Σύλλογος που είναι συνυφασμένος με την Τοξοβολία στα Γιάννενα είναι αναμφίβολα ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΟΜΑΗ (ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΟΝΤΕΡΝΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ).

Ο Αθλητικός Σύλλογος ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ δημιουργήθηκε στα Ιωάννινα το έτος 2004, μέσα στην γενικότερη ευφορία που είχε προκαλέσει η επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την χώρα μας.

Αρχικά ο Σύλλογος προώθησε την καλλιέργεια μιας ευρείας γκάμας αθλημάτων, όπως το ποδόσφαιρο, η τοξοβολία, η ξιφασκία και το μοντέρνο πένταθλο και αθλητές του συμμετείχαν με επιτυχία σε διάφορες διοργανώσεις στο νομό Ιωαννίνων και όχι μόνο.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το τμήμα που ξεχώρισε και έφερε τις μεγαλύτερες διακρίσεις είναι η Τοξοβολία.

Οι αθλητές του Συλλόγου, διαθέτοντας έναν άρτια οργανωμένο χώρο προπονήσεων στο Πανηπειρωτικό Στάδιο Ιωαννίνων, υπό την καθοδήγηση του προπονητή Λάζαρου Τάσση, δημιούργησαν μία δυνατή ομάδα τοξοβολίας, που δίνει το παρών σε όλους τους μεγάλους αγώνες τοξοβολίας, α΄ και β’ κατηγορίας, ανδρών και γυναικών, τόσο στον κλειστό όσο και στον ανοιχτό χώρο, στο ολυμπιακό τόξο.

Ταυτόχρονα, ένας μεγάλος αριθμός μικρών παιδιών, γνώρισαν από κοντά το άθλημα της Τοξοβολίας και ήδη πολλά από αυτά συμμετέχουν και διακρίνονται σε εθνικούς αγώνες τοξοβολίας, στις κατηγορίες παίδων, παμπαίδων, κορασίδων κλπ.

toksovolia ola bala athlitika nea eidiseis

Μεγάλες στιγμές του Συλλόγου ήταν η άρτια διοργάνωση (σε συνεργασία με το Δέσκειο Γυμνάσιο και τον Δήμο Πάργας) πανελλήνιων αγώνων τοξοβολίας κλειστού χώρου, όλων των κατηγοριών ολυμπιακού τόξου, στο Δέσκειο Γυμνάσιο Πάργας, τον Φεβρουάριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016, με την συμμετοχή πολλών σωματείων τοξοβολίας από όλη την Ελλάδα και πλήθος κόσμου που αγκάλιασε τις διοργανώσεις.

Επίσης, η διοργάνωση (σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Δαφνούλας) πανελλήνιων αγώνων τοξοβολίας ανοιχτού πεδίου, όλων των κατηγοριών τόξου (ολυμπιακό, σύνθετο και παραδοσιακό τόξο), στην Δαφνούλα Ιωαννίνων, τον Ιούλιο του 2014 και του 2015, επίσης με την συμμετοχή σωματείων τοξοβολίας από όλη την Ελλάδα και πλήθος κόσμου.

Η πιο πρόσφατη διάκριση του Συλλόγου είναι η κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στον ολυμπιακό γύρο ολυμπιακού τόξου α΄ κατηγορίας ανδρών, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τοξοβολίας, τον Μάρτιο του 2016 στο Ναύπλιο.